ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Cuma günü Tel Aviv'e yapacağı ziyaretin arifesinde İsrail hükümeti, savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin bir pozisyon oluşturmak amacıyla iki bakanlık komitesi kurdu.
Bu adım, İsrail'in tüm Gazze halkının Sina'ya sürülmesi de dahil olmak üzere birçok planının kamuya açıklanmasının ardından geldi. Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konuyla ilgili dikkatli kararlar alınması gerektiğini açıkça ifade ettiğini ve özellikle herhangi bir hükümet oturumunda karara bağlanmamış önerilerle ilgili olmaları nedeniyle ‘sorumsuz’ sızıntıları eleştirdiğini söyledi. Kaynaklar, Netanyahu'nun, ABD yönetiminin sınır dışı etme projelerinden ve Mısır ile Ürdün'ün buna yönelik öfkeli tepkilerinden sonra bu adımı attığını doğruladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf'in, Blinken’in ziyaretine hazırlık amacıyla İsrail’e geldiği ortaya çıktı. İsrail'in pozisyonunun net bir şekilde netleştirilmesini ve bölge ülkelerini etkileyen planların sızdırılmasına son verilmesini isteyen Leaf, “Savaşın açık bir siyasi amacı olmalı ki İsrail'in dostları onu desteklemek için nereye gideceklerini bilsinler. Washington, ilgili tarafların iki devletli çözüme yol açacak siyasi süreç için umut kapılarını açacak bir formülasyon üzerinde anlaşacağını umuyor” ifadelerini kullandı.
Siyasi çevreler, Netanyahu'ya yakın çevrelerin yayınladığı ‘iki plan’ da dahil olmak üzere Gazze Şeridi sakinlerini sınır dışı etmeye yönelik çeşitli planları ortaya çıkarmıştı. İlk plan, Meir Ben-Shabbat liderliğindeki Misgav Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü'nde hazırlandı. Meir Ben-Shabbat, 10 yıl Netanyahu'nun sekreteri ve özel görev elçisi olarak çalıştı. Ardından Netanyahu onu Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na atadı ve İbrahim Anlaşmaları dosyasını ona verdi. Diğer plan ise İsrail İstihbarat Bakanlığı'nda hazırlandı. İlki Mısır şehirlerine sürgünden bahsederken, ikincisi, büyük grupların Batı ülkelerine çekilmesi seçeneğiyle birlikte Sina'ya sınır dışı edilmekten söz ediyordu. Ancak her ikisi de Gazzelilerin, aç kalana, su ve ilaç bulamayana kadar zorla Gazze Şeridi'nin güney bölgesine, ardından da Mısır'ın Sina Yarımadası'na itilmelerinden bahsediyor. Bu noktada Mısır, Refah Sınır Kapısı’nı açmak, onları kabul etmek ve işlerini devralmak zorunda kalacak.
İkinci plan Gazze Şeridi'nin kaderini ele almıyor ancak Misgav Enstitüsü'nden doğan ilk plan, oradaki tüm binaların yıkılıp İsrail'in turistik bölgesi haline getirilmesinden, buradaki Yahudi yerleşim birimlerinin restore edilerek Tel Aviv, Aşdod ve Aşkelon gibi kıyı kentlerinin bir uzantısı haline getirilmesinden söz ediyor. İkinci plan, Filistin bilincini etkileyerek Filistinlilerin zihniyetinde bir devrim yaratarak, yaşadıkları felaketin nedeni olarak Hamas'ı görmeye başlamalarını ve İsrail'e bu kadar derin bir yara açmanın bedelini nesiller boyu ağır bir bedel ödeyerek hatırlamaya devam etmelerini anlatıyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaş beşinci haftasına girerken Blinken'in yeni Ortadoğu turu kapsamında Cuma günü Tel Aviv ve bazı bölge ülkelerine gitmesi dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada, Blinken'in “İsrail hükümetindeki yetkililerle görüşeceğini ve bölgede başka durakları olacağını” söyledi.
Tel Aviv'deki siyasi kaynaklara göre, Barbara Leaf ile yapılan görüşmelerde Blinken'in savaşın gidişatını ve bunun ABD vizyonuyla uyumlu olup olmadığını gözden geçirme niyetinde olduğu belirtildi. ABD’nin en önemli hedefleri arasında esirlerin geri getirilmesine yardımcı olmak, Hamas'a ölümcül bir darbe indirmek, Gazze Şeridi'ne kontrollü bir şekilde akaryakıt taşımak ve hastaneleri kurtarmak yer alıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.