Ergenekon kumpas davasında aklanıp 12 yıl sonra Türkiye'ye dönen AK Parti Balıkesir eski milletvekili Turhan Çömez, Sözcü gazetesinden Uğur Enç'e Türkiye'deki siyasal iklim, yen, parti girişimleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi sonrası TBMM'nin işlevi hakkında konuştu.
Çömez, yeni parti hazırlığındaki Ahmet Davutoğlu ya da Ali Babacan'ın kendisiyle temasa geçmediğini belirtti, son durumu "iki koldan yürüyen bir siyasi çalışma" olarak niteledi.
Çömez, Türkiye'nin bugünkü durumunda yeni parti hazırlığındaki isimlerin de payı olabileceğini söyledi:
Direkt onların ismiyle benimle temasa geçen kimse olmadı. Onların yakın çevresinde çalıştığını ifade edip bana sevgi ve sempatilerini bildiren insanlar oldu ancak ben ciddiye almadım. İki koldan yürüyen bir siyasi çalışma var. Toplumun gözü önünde bu durum devam ediyor. Biri Sayın Ali Babacan, bir diğeri de Sayın Ahmet Davutoğlu. Hakikaten bir partileşme sürecine girip netice alırlar mı, alırlarsa bunun toplumdaki karşılığı ne olur hep birlikte göreceğiz. Ben inanıyorum ki toplum her ikisine de şu soruları soracak; Bugün eğer Türkiye'nin geldiği bu durumdan şikayetçi iseniz dönüp kendiniz burada ne kadar payınızın olduğunu sorguladınız mı? Sayın Ahmet Davutoğlu hatırı sayılır bir süre burada başbakanlık yaptı. Sayın Ali Babacan çok uzun bir süre devletin değişik bakanlıklarını işgal etti ve önemli görevler üstlendi. Onları desteklediği ifade edilen Sayın Abdullah Gül devletin en tepesinde görev yaptı. Acaba onlar bir kritik yapıp ‘Bugünkü süreçte bizim bir dahlimiz var mı' diye sorguladılar mı? Yoksa, altlarından koltukları kaydı da Sayın Erdoğan kendilerine yüz vermedi ve onun için mi böyle bir arayış girdiler? Onların bütün derdi altlarında sahip oldukları tek şey olan ve yapıştıkları koltukları mı? Bunları sorgulayacaktır millet. Millet önüne çıktıklarında, sandıklar konduğunda hep birlikte neticeyi göreceğiz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Parlamentonun işlevini yitirdiğini söyleyen Çömez, Türkiye'nin köklü bir siyasal yapıya ihtiyacı olduğu kanaatinde:
Bugün parlamentonun işlevi büyük ölçüde kaybolmuş durumda. Parlamentodaki milletvekilleri devletin yönetiminde olması gerektiği şekliyle katkı sağlayamıyorlar. Ben Türkiye'de yeni bir siyasi parti kurulmasından, tabelaların ve kişilerin değişmesinden çok siyasi kültürün değişmesinden yanayım. Halkın bizzat dahliyle seçilmiş olan, liderlerin iki dudağı arasında ezilmeyen milletvekillerinin Ankara'da halkı temsil etmesi ve güçlü olması gerektiğini düşünüyorum. Bu olmadığı takdirde milletin beklentilerini karşılayamazsınız. Siyasi Partiler Yasası değişmeden ve yukarıda bahsettiklerim hayata geçmeden istediğiniz kadar parti kurun, tabela değiştirin, lider değiştirin fark etmez. Evet, yeni parti olabilir. Ama yeni bir partiden fazla yeni bir zihniyete ihtiyacı var Türkiye'nin.
Independent Türkçe, Sözcü