İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tek Baptist kilise binasının yanında bulunan El Ehli Arap Hastanesi'nin avlusunu bombaladı.
Bu saldırının ardından, "kutsal topraklar"daki kiliseler, tüm Hıristiyanların, Müslümanların ve hayırseverlerin bir hafta boyunca barış için oruç tutmalarını ve dua etmelerini istedi.
Kiliseye bombardıman
— Independent Turkish (@TurkishIndy) October 19, 2023
Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, İsrail'in 17 Ekim'de bombaladığı ve yüzlerce kişinin öldüğü El-Ehli Baptist Hastanesine yaklaşık 250 metre mesafede yer alıyorhttps://t.co/Ow1hvya9YX pic.twitter.com/mDZT7NYKDv
Dayanışma biçimleri
Gazze'deki kiliselerin masum vatandaşlarla dayanışma içindeki konumu bu davranışla sınırlı kalmadı, patlama seslerinin azalması, akan kanın durması ve barışın hakim olması için fedakarlıklar da yapıldı.
Örneğin meydana gelen talihsiz olaylardan duyulan üzüntüyü ifade etmek için ayinler düzenlendi ve Latin Manastır Kilisesi'nin çanları çalındı.
En önemlisi, St. Joseph Kilisesi, Rum Ortodoks Kilisesi ve Latin Manastır Kilisesi, yerinden edilmiş bin 100'den fazla sivile sığınak olmak üzere kapılarını açtı.
Bu adım, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde ve Gazze Valiliği'nde yaşayanlardan evlerini ve barınma merkezlerini derhal boşaltmalarını istemesi ve onları zorla yerinden etme uygulaması sonrasında atıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dördüncü sığınak
Gazze'de kiliseler, UNRWA okulları, hastaneleri ve uluslararası misyon merkezlerinden sonra sakinlerin güvenlik arayışında başvurduğu dördüncü yer oldu.
Sakinler, İsrail uçaklarının bombalamasından kaçmak için kiliselere sığınıyorlar çünkü ibadethanelerin Filistinlileri ölüm makinesinden koruduğuna inanıyorlar.
Yerinden edilenlere açık olan kiliselerin kapıları güvenli bir sığınak haline geldi ve barınacak yeri olmayan Hıristiyan ve Müslüman aileler Gazze'deki Ortodoks ve Latin ibadethanelerine akın etti.
İnsanlar orada kutsal yerlerin duvarları arasında sığınak arıyorlardı ve kiliseler sadece bir sığınağa dönüşmekle kalmadı, aynı zamanda bir barış feneri haline geldi.
Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 650 kişi, içinde bir okulun da bulunduğu Latin Manastır Kilisesi'ne sığındı, yaklaşık 450 kişi de Rum Ortodoks Kilisesi'ne gitti.
Kiliseler, dinleri ne olursa olsun onlara barınak, yiyecek ve içecek sağlıyordu.
Güvenlik olmadan
Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa şu açıklamalarda bulundu:
Gazze Şeridi'ndeki tüm Hıristiyanların durumu iyi. Bazı insanların evleri yıkıldı, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Artık burada güvende olduklarını varsayarak Latin manastırında ve okulunda toplanıyorlar, elbette büyük baskı altındalar ve bir süre yetecek kadar yiyecekleri var. Ama kuşatma devam ederse sorun olur, onlara yardım etmeye çalışıyoruz ama tehlike yaklaşıyor.
Kudüs Patriği kilisenin sığınmak isteyen herkese açık kalacağını vurgulayarak şunları söyledi:
Biz Müslüman ve Hıristiyan tek bir aileyiz ve insanlara yardım etmeye ve onlara barınak sağlamaya çalışıyoruz. Onlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve en önemlisi, ihtiyacı olan herkese sevgi vermek.
Buna rağmen kilise İsrail bombardımanına karşı tamamen güvende değil.
Gazze Başpiskoposu Aleksios, 12 gün süren çatışmalar sırasında kiliselerin bulunduğu bölgeye 50'den fazla top mermisinin düştüğünü doğruladı.
Gazze kiliseleri
Gazze'de üçü aktif olan ve ziyaretçi ve Hıristiyanları kabul eden 6 kilise bulunuyor.
Çoğunluğu Ortodoks, Katolik ve Baptist kiliselerine mensup olan Gazzelilerle birlikte bin 500'den fazla Hıristiyan da yan yana yaşıyor.
Gazze'deki en ünlü Hıristiyan ibadet yerleri arasında Kutsal Aile Latin Kilisesi veya Latin Manastırı ve Aziz Porphyrius Kilisesi bulunmakta.
Aziz Porphyrius, dünyanın en eski üçüncü kilisesi olan bir Ortodoks Kilisesi ve daha önceki çatışmalarda Gazze'ye düşen ölümcül İsrail füzelerinin şarapnel parçalarına maruz kalmıştı.
Hıristiyanların gerçeği
İsrail, diğer Filistinlilere yaptığı gibi Hristiyanlara da ciddi kısıtlamalar uyguluyor, seyahat etmelerine izin vermiyor ve büyük bir kısmının dini ritüellerini gerçekleştirmek için Beytüllahim ve Kudüs'teki dini mekanlarına ulaşmalarını da engelliyor.
Bu Hıristiyanlar, İsrail'in son dönemde Gazze Şeridi'nde uyguladığı şiddetli kuşatmaya maruz kalıyor, evleri savaşlarda bombalanıyor ve yıkılıyor.
Devam eden savaşta Tel Aviv ordusu, kiliselerinin yanı sıra Hristiyanların evlerini ve ibadethanelerini de boşaltmalarını istedi.
Ayrılma emirleri
Kutsal Aile Kilisesi Piskoposu Peder Gabriele Romanelli, şunları söyleyerek bunu doğruladı:
Tüm Hıristiyanlar ve kiliselerin sakinleri ile Latin Manastır Kilisesi ve Kutsal Aile Okulu yetimhanesi, İsrail'den buraları terk etme emri aldı. Onların yeni bir sığınak, güvenli bir barınak araması zorunlu hale geldi.
Gazze'deki kiliseler, tahliye emirlerine uymayı reddederek İsrail ordusuna, bu yerlerin uluslararası insani hukuk kapsamında korunan ibadethaneler olduğunu ve Filistin bayrağının yanında Latin Patrikhanesi bayrağını da çektiklerini bildirdi.
Ayrıca bunların sivil ve dini tesisler olduğunu, vahşi savaşlardan korunması gerektiğini belirtti.
Gazze'nin tahliye edilmesi fikri, İsrail ordusunun tüm bölgeyi yok etmesi anlamına geliyor ve bu nedenle Şerit'teki son Katolik kilisesi olan Latin Manastır Kilisesi, bu kararın tehlikeli olduğuna inanıyor.
Bu kilise önceki savaşlarda, felakete uğrayan şehrin başına gelen yıkımdan kurtulmuştu ve Müslümanlar ve Hıristiyanlar buranın en iyi sığınak olduğuna inanıyor.
Peder Romanelli'ye göre Latin Manastır Kilisesi buraya sağ salim gelen herkese kapılarını açıyor.
Peder Romanelli, sözlerine şöyle devam etti:
Şok oldum ve korktum. Şerit’i derhal tahliye etmemiz istendi. İsrail ordusu yerinden edilmiş insanları neredeyse her gün kiliseye çağırıyor, bazen tahliye talebinde bulunuyor, bazen de Hıristiyan olmayanların kiliseye girmesine izin verilmemesini talep ediyor.
Kiliseye kaçan Hıristiyanlardan İhab Ayad'ın ifadesine göre, kendisi kiliseden ayrılma emirlerine uymayacağını orduya bildirdi.
Ayad, kiliseye gelen tüm Müslüman ve Hıristiyanlarla birlikte, evrensel saygıya ve yasal korumaya sahip olan ibadethanede kalacağını belirtti.
Bu pozisyonların yanı sıra Rum Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Peder İsa Musleh de Gazze'de yaşanan cinayeti reddettiğini ifade etti.
Peder, "Masum insanlara karşı işlenen iğrenç bir suçla karşı karşıyayız. İnsani yardım malzemelerinin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Müslüman ve Hıristiyanların ayrılma emirlerinin de reddedilmesi, korkunç insani felaketi daha da derinleştiriyor" dedi.
Independent Arabia