Kudüs'teki Hıristiyanlara yönelik sürekli baskı, kiliseyi harekete geçirdi

Geçen eylül ayında 22'den fazla "tükürme vakası" kaydedilirken, bazı hahamlar bu eylemi "bereket getiren eski bir Yahudi geleneği" olarak görüyor

Fotoğraf: Independent Arabia

On binlerce Yahudi geçen günlerde Sukot Bayramı'nı ve ondan önce de Yom Kippur Bayramı’nı kutlamak için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine geldi.

Fanatik Yahudiler geçen haftalarda Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Filistinlilere ve yabancı Hıristiyanlara yönelik tükürme eylemlerini artırdı.

Bazı hahamlar bunu "bereket getiren eski bir Yahudi geleneği" olarak görürken bazı hahamlar da "ahlak dışı ve Yahudi kanunlarıyla hiçbir ilgisi olmayan bir eylem" olarak nitelendiriyor.

Fanatik Yahudiler Kudüs'ün Eski Şehir sokaklarında Hıristiyanlarla karşılaştıklarında onlara tükürüyor ve hakaret ediyorlar.

Bu vakalar Filistinli Hıristiyanlar ve Kudüs'teki kilise liderleri arasında hoşnutsuzluğa yol açıyor.

Hıristiyan turistler ve hacılar özellikle Diriliş Kilisesi olmak üzere Kudüs’e kiliseleri ziyaret etmek için giderler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acil eylem

İnsan hakları örgütleri geçen eylül ayında 22'den fazla tükürme vakası kaydedildiğini açıkladı.

İsrail polisi, geçen çarşamba günü Kudüs'ün Eski Şehri'nde "Kutsal Kabir Kilisesi'nin girişinde Hıristiyanlara tükürmek" suçlamasıyla 5 yerleşimciyi tutukladı.

Kudüs'teki İsrail polis şefi Doron Turgeman "Hıristiyanlara yönelik nefret gösterilerini kovuşturma" sözü vermesine rağmen, İsrail'deki iktidardaki sağ koalisyonun bazı unsurları bu eylemleri savundu.

Hıristiyanlara yönelik saldırıların artması üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "ibadet edenleri sindirmeye yönelik her türlü girişimi" kınadı ve acil ve kararlı önlemler alma sözü verdi.

Netanyahu, hükümetinin "ibadetlere katılan bireylere yönelik hiçbir tür düşmanlığa tolerans göstermeyeceğini" vurguladı.

Kudüs'teki Hıristiyan kiliselerinin liderleri, İsrail tarihinin en aşırı hükümeti olan Netanyahu hükümetini "Hıristiyanlara karşı kültürel ve siyasi bir düşmanlık ortamı oluşturmak ve hayatlarını daha da kötüleştirmekle" suçluyor.

Filistin'deki Hıristiyan mezhep liderleri, yabancı büyükelçiliklere bu saldırıların durdurulması için müdahale etme ve faillerin caydırılması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundular.

 
Hıristiyanların tarihi

Bu saldırılar Hayfa'daki Hıristiyanlara yönelik düzenlenen çok sayıda saldırının ve mezhep liderlerinin Kudüs'teki kiliselerin güvenliğini sağlama yönündeki taleplerini İsrail yetkililerinin reddetmesinin ardından geldi.

Filistin'deki Hıristiyanların tarihi 2 bin yıldan daha eskiye dayanıyor. Mesih, Beytüllahim şehrinde doğdu, Nasıra'da Hıristiyanlık ile müjdelendi ve Kudüs'te dini tebliğ etti.

Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, "Hıristiyan toplumu artan saldırı altında. Netanyahu hükümeti din adamlarını taciz edenleri ve dini mülklere saldıranları daha cesur hale getirdi" dedi.

Batı Şeria'daki Rum Ortodoks Kilisesi Sebastia Başpiskoposu Atallah Hanna, bu saldırıların Filistin halkının tamamını tüm unsurlarıyla hedef alan sistematik bir politikanın parçası olduğuna dikkat çekerek Mescid-i Aksa'yı basanlar ile tükürme ve hakaret eylemlerini yapanların aynı kişiler olduğunu söyledi.

Hanna, bu saldırıların yeni değil eski olduğunu belirterek, "Bu eylem, ırkçı fanatikler arasında uzun yıllardan beri var olan bir gelenek, uygulama ve adettir" dedi.

Hıristiyanlara yönelik saldırılar birdenbire ortaya çıkmıyor, çünkü bunlar Elisha Yared gibi fanatik yerleşimciler tarafından kışkırtılıyor.

Yared, rahiplerin veya kiliselerin yakınına tükürme geleneğinin uzun süredir devam eden çok eski bir Yahudi geleneği olduğunu belirtti.

Yared, "Bu özel bir bereket getiriyor. Belki de Batı kültürünün etkisi altında Hıristiyanlığın ne olduğunu unuttuk. Ama sürgünde Haçlı Seferleri'nden, Engizisyon'daki işkencelerden, kanlı komplolardan ve toplu katliamlardan geçen milyonlarca Yahudinin dinlerini asla unutmayacağına inanıyorum" diye konuştu.

İsrail Aşkenaz Baş Hahamı Rav David Lau, Yahudi gruplar arasında artan anlaşmazlıklara atıfta bulunarak, "Yahudi kanunlarıyla hiçbir ilgisi olmayan ahlaka aykırı bir olay" olarak nitelendirdiği Hıristiyanlara yönelik tükürme eylemlerini reddetti.
 


Filistinliler bu eylemleri Yahudi yerleşimcilerin gücü elinde bulundurduklarının bir kanıtı olarak görüyor.

Yerleşimciler eylemlerinde Filistinliler arasında Müslüman ya da Hıristiyan ayrımı yapmıyorlar. 

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Üyesi Remzi Huri, "Yerleşimci çetelerin Eski Şehir’in sokaklarında Hıristiyanlara ve Müslümanlara yönelik saldırılarını artırdığını ve bu saldırıların fiziksel saldırı veya cinayet vakalarına dönüşebileceğini" söyledi.

Huri, uluslararası topluma ve dünyadaki kiliselere "İsrail polisinin koruması altındaki yerleşimciler tarafından uygulanan her türlü aşırıcılığı durdurmak için acil eyleme geçme" çağrısında bulundu.

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi ise şunları söyledi:

İsrail, Filistin'de yalnızca Yahudilerin yaşadığına ve İslam ve Hıristiyanların kutsal mekanlarının Yahudileştirilmesi gerektiğine inanan unsurların yer aldığı ırkçı, faşist bir hükümet tarafından yönetiliyor. Bu eylemler ırkçı fanatik sağın İsrail toplumunda ne kadar yaygınlaştığını gösteren ırkçı, sömürgeci inançlara dayanıyor.


Yahudi sayısında azalma

İsrail meseleleri araştırmacısı İmad Ebu Avad, şunları kaydetti:

Yahudi-Hıristiyan düşmanlığı Yahudi-Müslüman düşmanlığı boyutunu aştı. Bu düşmanlık Hıristiyanlığın 2000 yıl önce Yahudiler arasında ortaya çıktığı döneme kadar uzanıyor. Fanatik Yahudi ideolojisi, Hıristiyanlığı, Yahudi sayısındaki azalmanın nedeni olarak görüyor. Bu ideolojinin yayılması, güç duygusu ışığında Hıristiyanlara yönelik saldırıların artmasına yol açtı.


Netanyahu'nun bu saldırıları reddettiğini açıklamasının nedenlerine ilişkin Avad, "Bu açıklamaların İsrail'in dünya çapındaki imajına zarar vermemek arzusundan kaynaklandığını" söyledi.

Geçen aylarda birçok şehirde özellikle de Kudüs'te kilise mülklerine ve Hıristiyanlara yönelik saldırılar arttı.

Bu yılın başında yerleşimciler, Kudüs'teki Protestan mezarlığında 30'dan fazla mezar taşı ve haç yıktılar.

Ayrıca Eski Şehir'deki Ermeni Patrikhanesi'nin duvarlarına ırkçı sloganlar yazdılar.

Yerleşimciler geçen mart ayında ise Kudüs'teki bir kilisede din adamlarına ve ibadet edenlere keskin aletlerle saldırıp hakaret etmelerinin yanı sıra, yine Kudüs'teki "İsa'nın Hapsedilmesi Kilisesi'nde" bulunan İsa Mesih heykellerinden birini de parçaladılar.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU