Yeni anket: Z kuşağı hariç ABD'lilerin çoğunluğu İsrail'i destekliyor

Amerikan vatandaşlarını Gazze'den çıkarma planı Kahire'nin şartına takıldı

İsrail yönetimi, Hamas saldırılarının ardından Gazze sınırına çok sayıda tank konuşlandırdı (AP)

İsrail, Gazze Şeridi'ne kara harekatına hazırlanırken, ABD'de yapılan bir ankette Amerikalıların üçte ikisi İsrail'e destek verilmesi gerektiğini söyledi.

NPR, PBS Newshour ve Marist ortaklığında yapılan ankette, telefonla ve internet yoluyla ulaşılan 1313 kişinin görüşlerine başvuruldu.

Anket sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 70'i gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtirken, ABD'nin İsrail'i açık bir şekilde desteklemesi gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 65 olarak ölçüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'e destek verilmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı Cumhuriyetçiler içinde yüzde 77 oranındayken, Demokratlardaysa yüzde 69 seviyelerinde.

Ancak anket sonuçlarına göre, İsrail'e destek oranı yaş ve ırk durumuyla bağlantılı olarak büyük bir değişim gösteriyor.

45 yaş üst katılımcıların yüzde 78'i ABD'nin İsrail'e açıktan destek vermesi gerektiğini savunurken, 45 yaş altı katılımcılarda bu oran yüzde 48'de kaldı.

Benzer şekilde Z kuşağından katılımcıların da sadece yüzde 48'i ABD'nin İsrail yanlısı bir tutum almasını destekledi. Bu oran X kuşağında (1965-1980'de doğanlar) yüzde 63, "baby boomer" kuşağındaysa (1946-1964'te doğanlar) yüzde 83 olarak ölçüldü.

ABD'li beyazların yüzde 72'si Washington'ın İsrail yanlısı tutumunu desteklediğini belirtirken, beyaz olmayanlardaysa bu oran yüzde 51'de kaldı.

Öte yandan ankete katılanların yüzde 80'i bölgede yaşanan krizin Ortadoğu'da daha büyük çatışmalara yol açmasından endişe ettiğini söyledi. 

İsrail'in reaksiyonu hakkındaki görüşler

Hamas saldırılarının ardından yaklaşık bir haftadır Gazze'yi bombalayan İsrail'in tutumuyla ilgili soruyu yanıtlayan Amerikalıların yüzde 44'ü İsrail'in reaksiyonunu doğru bulduğunu söyledi.

Yüzde 25 İsrail'in aşırı reaksiyon gösterdiğini belirtirken, diğer yüzde 25'lik dilimse İsrail'in tepkisini yetersiz buldu.

İsrail'in tepkisini aşırı bulan kişiler arasında öne çıkan gruplar, Demokrat erkekler (yüzde 44), büyük şehirlerde yaşayanlar (yüzde 41), 45 yaş altındakiler (yüzde 37) ve Biden destekçileri (yüzde 37) oldu.

Diğer yandan, üniversite mezunu olmayan beyaz erkekler (yüzde 45), Cumhuriyetçi erkekler (yüzde 44), beyaz evanjelik Hristiyanlar (yüzde 40) ve Donald Trump destekçileri (yüzde 39) İsrail'in tepkisini yetersiz bulan başlıca gruplar oldu.

Ankete katılanların yüzde 53'ü ABD'nin İsrail'e desteğinin Ortadoğu'yu daha güvenli bir yer haline getirdiğini söylerken, yüzde 41 tam tersi görüşü savundu.

Z kuşağından katılımcılar, yüzde 54'le ABD'nin İsrail'e desteğinin Ortadoğu'yu daha tehlikeli hale getirdiği görüşünde çoğunluk sağlayan tek grup oldu.

Beyaz olmayanların yüzde 49'u ABD'nin Ortadoğu'yu daha tehlikeli hale getirdiğini savunurken, beyazların yüzde 66'sı bu görüşün tam tersini savundu.


Gazze'deki ABD'liler Kahire'nin şartına takıldı

Amerikan kamuoyunda Washington'ın İsrail'e verdiği destek tartışılırken, ABD'yle Mısır arasında da Gazze'deki Amerikan vatandaşlarının bölgeden çıkarılmasına ilişkin görüşmeler yürütülüyor.

Gazze'de 500-600 kadar ABD vatandaşı Filistinli var.

ABD yönetimi, bu kişilerin Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah sınır kapısı yoluyla tahliye edilmesini istese de, cumartesi günü yapılan görüşmeler Kahire'nin talepleri nedeniyle durma noktasına geldi.

Wall Street Journal'ın iddiasına göre Mısır yönetimi, yabancıların sınırdan geçişine izin vermek için Gazze'ye insani yardım geçişine izin verilmesini şart koştu. İsrail yönetiminden geçen hafta yapılan açıklamada Refah sınır kapısından Gazze'ye gönderilecek olası yardım konvoylarının vurulacağı ifade edilmişti.

Gazete ayrıca Sisi yönetiminin sınır hattındaki Şeyh Zuveyd ve Refah kasabalarında büyük çadır kentler kurmak için harekete geçtiğini ve ayrıca sınırda 13,5 kilometre genişliğinde, 500 metre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulacağını yazdı.

ABD merkezli Washington Post gazetesiyse, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'deki Amerikan vatandaşlarına bir e-posta göndererek cumartesi günü öğlenden 17.00'ye kadar 5 saat boyunca Refah sınır kapısının açık olabileceğini bildirdiğini aktardı.

Ancak buna karşın sınıra giden ABD vatandaşı Abood Okal ve ailesi, kapıdan geçemediklerini söyledi. 

Refah sınır kapısında görev yapan Filistinli sözcü Vael Ebu Omar, Filistinli yetkililerin konuyla ilgili Mısırlı mevkidaşlarıyla herhangi bir görüşme yapmadığını ifade etti.


Independent Türkçe, NPR, Wall Street Journal, Washington Post, Forbes

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU