Oxford Üniversitesi Ortaçağ'da nasıl cinayetlerin merkezi haline geldi?

Cinayet oranları Londra'dan 4-5 kat fazlaydı

Dönemin en prestijli eğitim merkezlerinden biri olan Oxford, tüm Avrupa'dan öğrencilere ev sahipliği yapıyordu (Reuters)

Ortaçağ İngilteresi'nde işlenen cinayetleri haritalandıran bir proje, Oxford Üniversitesi öğrencilerinin incelenenen diğer şehirlere oranla daha fazla cinayet işlediğini ortaya koydu.

Ortaçağ Cinayet Haritası isimli proje kapsamında Londra, York ve Oxford kentlerinde cinayetler haritalandırıldı.

700 yıllık sorgu dosyalarında elde edilen bilgilerle oluşturulan harita, Oxford'daki nüfusa oranla cinayet oranının Londra ve York'tan 4-5 kat daha fazla olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönemin soruşturma dosyalarından elde edilen bilgiler ışığında, Oxford kentindeki cinayetleri işleyenlerin yüzde 75'inin, cinayet kurbanlarınınsa yüzde 72'sinin üniversite öğrencisi olduğu tespit edildi.

Araştırmaya öncülük eden Cambridge Üniversitesi Kriminoloji Enstitüsü Direktörü Manuel Eisner, "Oxford gibi bir Ortaçağ üniversite şehri ölümcül koşulların karışımına sahipti. Oxford öğrencilerinin tamamı erkekti ve 14 ila 21 yaşlarındaydı. Bu yaş aralığı şiddet eğilimi ve risk almanın zirve yaptığı bir dönem. Bu öğrenciler ailelerinin veya kilisenin sıkı kontrolünden yeni çıkmış ve silahlarla dolu, meyhanelerin ve seks işçilerinin olduğu bir dünyaya girmişti" diye konuştu.

14. yüzyılın başlarında Oxford, 1500'ü öğrenci olmak üzere 7 bin 500 nüfusa sahip bir kentti.

Araştırma o dönem kentteki cinayet oranının 100 bin kişide 60-75 dolaylarında olduğunu ortaya koydu. Bu rakam 21. yüzyıl İngiliz kentlerindeki cinayet oranlarından 50 kat daha fazla.

Öğrencilerin neredeyse tamamının kılıç taşıdığına dikkat çeken Eisner, "Şiddete yol açan koşullar bugün de tanıdık. Haftasonları gruplar halinde gezen, seks ve alkol peşinde koşan genç erkekler bunlardan biriydi. Silahlar asla uzakta değildi ve erkeklik onuru korunmak zorundaydı" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Eurekalert, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU