Slovakya'da seçimi kazanan Fico, Ukrayna'ya askeri yardımı kesmekte kararlı

"Slovakya'daki insanların Ukrayna'dan daha büyük sorunları var"

Fico'ya geçen yıl suç örgütü yönetmek ve yolsuzluk suçlamalarıyla dava açılmıştı (Reuters)

Slovakya'da haftasonu yapılan seçimleri kazanan eski başbakan Robert Fico, Ukrayna'ya askeri yardımları kesme vaadini yineledi.

Seçimlerde liderlik ettiği Smer-SD partisiyle yüzde 22,9'luk oy oranına ulaşan Fico, hükümeti kurmak için cumhurbaşkanından yetki beklediğini söyledi.

Diğer partilerle yürütülecek koalisyon görüşmeleriyle ilgili konuşan Slovak lider, "Buradayız, hazırız. Geçmişten bir şeyler öğrendik ve daha deneyimliyiz. Net fikirlerimiz ve net planlarımız var" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya yanlısı duruşu nedeniyle Batı başkentlerinde AB içindeki Ukrayna yanlısı fikir birliğinin bozulacağına yönelik endişeler yaratan 59 yaşındaki Robert Fico, "Slovakya'daki insanların Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" şeklinde konuştu.

Fico, Ukrayna'ya askeri yardımı kesme yönündeki vaadiyle ilgili, "Parti fikrini değiştirmedi ve Ukrayna'ya insani yardım sunmak için hazır. Ülkenin yeniden inşasına yardım etmeye hazırız. Ancak Ukrayna'yı silahlandırmak konusundaki fikrimizi biliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Slovakya'da Fico'nun yeniden başbakan olma ihtimali, Avrupa Birliği içinde Macaristan'ın ardından yeni bir ülkenin daha Ukrayna'ya destek konusunda tereddütlü bir tavır izleme ihtimalini artırdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Fico'nun seçim zaferini ilk kutlayan isimlerden biri olurken, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Tahmin edin kim geri döndü? Bir vatanseverle birlikte çalışmak her zaman güzel. Dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Seçimlerde yüzde 18'lik oy oranı yakalayarak ikinci sırayı alan liberal ve Batı yanlısı İlerici Slovakya'nın (PS) lideri Michal Šimečka ise sonuçlarla ilgili, "Bunun Slovakya için çok kötü haber olduğuna inanıyoruz. Robert Fico, hükümeti kurmayı başarırsa durum daha da kötü olabilir" ifadelerini kullandı.

2012-2018'de Slovakya'yı yöneten Robert Fico, ülkedeki mafya faaliyetlerini araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU