Libya’da barajlar ihmalin ve hükümet krizinin kurbanı oldu

Derne’deki yıkım can ve mal kaybını artırdı

Güney Derne’deki barajların uydu görüntüsü 7 Eylül 2023 / Fotoğraf: Reuters

Libya’daki 16 baraj, ülkenin 2011’den bu yana yaşadığı eşi görülmemiş siyasi krizin yanı sıra su kıtlığı tehdidi de dahil işleri kontrol altına alabilecek ve yönetebilecek güçlü bir merkezi hükümetin olmaması nedeniyle birçok soruna tanıklık ediyor.

Doğu bölgesindeki şehirlerinin birçoğunu vuran Daniel fırtınası, başkent Trablusgarp’a bin kilometreden fazla mesafede bulunan ve dağlık yapısıyla bilinen Derne kentinin barajlarının çökmesine yol açarak büyük yıkıma neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin doğusunda bulunan Ulusal Ordu Sözcüsü Tümgeneral Ahmed el-Mismari, “Felaket, Derne barajların çökmesinden sonra yaşandı. Tüm kent ve sakinleri denize sürüklendi” açıklamasında bulundu.

Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki geçici birlik hükümeti Su Kaynakları Bakanlığı Barajlar Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre Vadi Derne ve Ebu Mansur barajlarındaki su miktarı, mevcut kapasitesinin iki katına çıktı. Bu durum kapağı açık olmasına rağmen barajın yıkılmasına yol açtı. Bakanlık, su miktarın 23,5 milyon metreküp olduğunu kaydetti. İki barajın yıkılmasından sonra yaşanan felaket ciddi can ve mal kaybına neden oldu.

Bakanlık Facebook’taki resmi sayfası üzerinden vatandaşları uyardı. Vadi Derne ve Ebu Mansur barajlarının doluluk seviyesinin 200 metreküpü aştığını ve bunun korkunç sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Bölge sakinlerini herhangi bir acil durum beklentisiyle daha güvenli yerlere gitmeye çağırdı.

Bakanlık müsteşarı Muhammed Kuneydi, kriz dönemi boyunca koşulları takip etmek üzere bir ekip kurdu. Ayrıca Trablus’ta Acil Durum Komitesi’nin doğu bölgesindeki barajların koşullarını gözden geçirdiği bir toplantıya başkanlık etti. Mühendisler görevlendirilerek tüm barajları takibe alındı.

Libya’da farklı şehirlere dağılmış halde 16 baraj bulunuyor. Ancak yıllardır ihmal, yağmalama ve sabotaj maruz kalıyorlar. Barajların arkasında tutulan suyun çoğu su kıtlığına rağmen faydasız bir şekilde dağılıyor. Gözlemciler, ülkedeki siyasi ve idari istikrarsızlık nedeniyle barajlara bağlı su şebekelerinin çoğunun en az 20 yıldır bozuk olduğunu belirtiyor.

Ayrıca uygun olmayan konumlarından dolayı büyük miktarda su depolayan barajlar, çatlaklar ve kaya arızaları nedeniyle teknik sorunlardan mustarip. Birleşik bir hükümetin yokluğunda, su borularının ve barajlarla ilişkili ağların bakımı için mali tahsisler de mevcut değil.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan silahlı çatışmalar, bazı barajların harap olmasına, sabote edilmesine ve böylece büyük miktarda su depolayabilme yeteneklerinin zayıflamasına neden oldu.

Yapılan akademik çalışmalarda yağmur suyunun akışını kontrol altına almak için toprak erozyonunu engelleyici barajlar kurulması, toprak hareketini ve sürüklenmeyi azaltmak için siper olacak ağaçlar dikilmesi tavsiye edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU