Rus gazetesi: Türkiye, Rusya'dan kömür alımını artırıp doğalgaz ithalatını azalttı

İlk 8 aylık dönemde Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz satışı yüzde 39 azaldı

Yılın ilk 8 ayında Rusya'nın doğalgaz gelirleri yüzde 38 azalarak 50 milyar dolara geriledi (Reuters)

Rusya'nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Kommersant, bugün okuyucularına duyurduğu iki ayrı haberinde Rusya'dan Türkiye'ye kömür ihracatının arttığını, gaz ihracatınınsa son yılların en düşük seviyesine gerilediğini yazdı.

Haberde Ocak-Ağustos periyodunda Türkiye'nin ithal ettiği kömürün yüzde 70'inin Rusya'dan tedarik edildiğine dikkat çekilirken, bu artışın nedeninin Moskova'dan gelen indirimler olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde Rus tarafının yaptığı indirimler nedeniyle Türkiye pazarında Kolombiya kömürünün yerini Rus kömürünün aldığı belirtildi.

Kpler'in verilerine göre 8 aylık dilimde Rusya'nın Türkiye'ye ihraç ettiği kömür miktarı yüzde 55 artarak 14,6 milyon tona ulaştı.

Rus tedarikçilerin Türkiye'nin yanı sıra Mısır'a yapılan kömür ihracatını da artırdıkları ifade edilirken, ödeme ve gümrük problemlerinin yaşandığı Fas pazarındaysa Rus kömürünün payı azaldı.

Danışmanlık şirketi Neft Research, Türk alıcıların Avrupa'da Rus kömürüne uygulanan ambargodan en çok fayda sağlayan taraf olduğuna dikkat çekti.


Rusya'dan gaz ithalatı azaldı

Tedarikçilerden peş peşe gelen indirimlerle Kolombiya kömürünün yerine Rus kömürünü koyan Türkiye, aynı ülkeden doğalgaz ithalatını ise azalttı.

Geçen yıl Rusya'dan Türk Akımı ve Mavi Akım hatları yollarıyla 21,5 milyar metreküp gaz alan Türkiye, bu yılın ilk 8 ayında sadece 10 milyar metreküp gaz satın aldı.

Kommersant'ın haberinde bu oranın Rusya'dan 15,2 milyar metreküp gaz ithal edilen 2019'dan bu yana görülen en düşük seviye olduğu belirtilirken, yıl sonunda tedariğin 15 milyar metreküpün altında kalabileceğine dikkat çekildi.

İlk 8 aylık dönemde Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz satışının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39'luk düşüş gösterdiğine dikkat çeken gazete, bu düşüşte yükselen fiyatların ve Türk lirasının değer kaybetmesinin etkili olduğunu bildirdi.

Gazprom'la BOTAŞ arasında 2026'ya kadar Mavi Akım'dan 16 milyar metreküp, Türk Akımı'ndan 5,75 milyar metreküp doğalgaz alınmasına dair sözleşme bulunduğuna dikkat çeken gazete, kontrattaki hacmin yüzde 80'inin bedelinin zorunlu olarak ödenmesine dair maddenin BOTAŞ için sorun yaratabileceğini vurguladı.

Haberde ayrıca Rusya'nın yükselen enerji fiyatları nedeniyle Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024'e kadar ertelediği hatırlatıldı.


Independent Türkçe, Kommersant, AA

DAHA FAZLA HABER OKU