Türkiye'nin değişmeyen gündemi ekonomi.
Bloomberg'in haberine göre Dünya Bankası, Türkiye’ye yönelik büyük bir kredi paketi açıklamaya hazırlanıyor.
Türkiye ekonomisini istikrarlı hale getirmeye yardımcı olmak amacıyla Türkiye’ye desteğini 35 milyar dolara kadar artırmak için ileri düzeyde görüşmelerde bulunuyor.
Taraflar arasındaki görüşmeler, önümüzdeki üç yıl içinde projeler için 18 milyar dolara kadar taahhüt içeriyor ve zaten uygulamada olan 17 milyar dolarlık programlara ek olarak planlanıyor.
Bir yandan kredi görüşmeleri bir yandan halkın yakından hissettiği hayat zorluğu.
Söz gelimi İstanbul’da dört kişilik bir ailenin bir aylık ortalama yaşamanın maliyeti 42 bin 593 liraya yükselmiş durumda.
Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80,59 artış var.
Maliyet hesaplamaları düzenli olarak İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapılıyor.
En çarpıcı fiyat artışı yüzde 144,37 ile zeytinyağ fiyatlarında.
Temizlik ürünlerinde ise bu oran yüzde 108’in üzerinde görünüyor.
Hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin yıllık artış oranları şöyle sıralandı:
Makarna yüzde 51,76
Süt yüzde 73,29
Margarin yüzde 42,17
Ipsos'un son ekonomi araştırması ne diyor?
Yaşam şartlarının gün geçtikçe zorlaştığı Türkiye'de Ipsos araştırma şirketi Türkiye'nin içinde bulunduğu iki global araştırma ve Türkiye'de yapılan Gündeme Dair araştırmasından veriler yayımladı.
Anket katılımcılarına döviz kuru, enflasyon, işsizlik, yaşam standartı, kişisel harcamalara yönelik beklentiler soruldu.
"Önümüzdeki birkaç ay içinde Türk lirası karşısında Dolar ve Euro'nun durumu ne olur?" sorusu katılımcılara yöneltilen sorulardan biriydi.
Ocak 2022'de "Artar" diyenlerin oranı yüzde 61 seviyesindeyken ağustos 2023 itibarıyla bu oran yüzde 71'e yükseldi.
Düşeceği yönünde görüş belirtenlerin oranı yüzde 12'de kalırken herhangi bir değişim beklentisi olmayanlar yüzde 8'de kaldı.
Toplumun yüzde 76'sı enflasyonun çok artacağını düşünüyor
Ipsos araştırmasında enflasyona yönelik beklentiler de ele alındı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gündeme dair araştırmada ortaya çıkan sonuç ağustos 2023 itibarıyla yüzde 76'lık bir kesimin enflasyonun önünün alınamayacağı yönünde.
Enflasyonun azalacağını düşünenler ise aynı ayda yüzde 12'de kalıyor.
"Bu yılın geri kalan aylarında işsizliğin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?" sorusuna cevaplayanların yüzde 73'ü "Çok artacak+Biraz artacak" şeklinde bildirimde bulunmuş durumda.
Ipsos Türkiye CEO’SU Sidar Gedik'e göre kurumun yaptığı son ekonomi dosyasının ortaya koyduğu veriler Türkiye'de ekonomiye yönelik bakışın gün geçtikçe daha olumsuza evrildiğini ortaya koyuyor:
Seçim öncesinde esen görece olumlu rüzgarın haziran ayında yeniden olumsuz yöne dönmesiydi. Temmuz’da ise bu olumsuzluk iyice belirginleşti ve endişelendiğim üzere negatiften daha negatife doğru bir seyir başladı. Haziran’da ülke ekonomisinden memnun olmayanların oranı yüzde 66 iken, temmuzda yüzde 77, ağustosta ise yüzde 81 oldu. Türkiye ekonomisinden memnun olanların oranı yüzde 3’e kadar geriledi. Ki; zaten bizim araştırmamızın istatistiki payı yüzde 3,5. Yani ağustos ayı itibarıyla ülke ekonomisinden memnun olan kimse kalmadı desek yanılmamış olabiliriz"
Tüketici güveninde aşınma sürüyor
Açıklanan son büyüme oranında iç tüketim önemli bir rol oynuyor, bu sebeple tüketici güveni daha çok önem arz ediyor.
Zira ekonomistlere göre iç tüketimin yavaşlaması, halkta durgunluk, işsizlik artışı gibi endişeleri beraberinde getiriyor.
Ipsos'un anketi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Tüketici Güven Endeksi’nin ağustos ayındaki gidişatı ile de paralel görünüyor.
Ipsos Türkiye CEO'su Gedik, "Endeks 12 puanlık gerileme ile son 12 ayın en düşük değerine düştü. Ipsos’un 29 ülkede ölçtüğü tüketici güveni değerinde de Türkiye endeksi ağustosta 7 puandan fazla geriledi ve tüm bu ülkeler arasında tüketici güveni açısından en son sıraya düştük. Ipsos tüketici güven endeksinin 29 ülke ortalamasında ise bir değişim yok, Haziran’da bulunduğu seviyeyi korudu. Yani son 2 ay içinde bu ülkeler ortalamasında bir değişim olmazken ülkemizdeki tüketici güveni kayda değer şekilde geriledi" diyor.
"Dünyanın hala en büyük endişesi enflasyon"
Yukarıdaki tespit de Ipsos’un Dünya’nın Endişeleri Araştırması'ndan çıkan sonuç.
Araştırmaya katılanların ülkesi için en çok endişelendiği üç konu içinde enflasyon hala ilk sırada yer alıyor.
Ancak enflasyondan endişelenenlerin oranında ağustosta temmuza kıyasla 1 puanlık bir azalma görünüyor.
Ipsos'a göre bu değişimin bir trendin ilk işareti olup olmadığını görebilmek için eylül ayını beklemek gerekiyor.
© The Independentturkish