Fransa merkezli araştırma şirketi Ipsos, 28 ülkede sığınmacılara bakış açısıyla ilgili bir araştırma gerçekleşti. Araştırmanın Türkiye ile ilgili olan kısmında vatandaşların yüzde 76’sının sınırların sığınmacılara kapatılması gerektiğini düşündüğü sonucu ortaya çıktı. Bu oran, "savaş veya zulüm varsa" 10 puanlık azalış gösteriyor.
Araştırmaya göre, özellikle Suriye’deki savaşla birlikte milyonlarca sığınmacının geldiği Türkiye’de vatandaşların yüzde 76’sı sınırların sığınmacılara kapatılması gerektiğini düşünüyor. Bu oran araştırmanın yapıldığı ülkedelerdeki en yüksek seviye olarak ortaya çıkıyor.
"Savaş veya zulüm" varsa durum farklı
Ancak bu oran savaş veya zulümden dolayı ülkesini terk eden kişilerin sığınması durumunda değişiyor.
İnsanların ülkesinden savaş ya da zulümden dolayı kaçmak zorunda kaldığında diğer ülkelerin bu vatandaşları ülkelerine kabul etmesi görüşüne 28 ülke genelinde bireylerin yüzde 78’i katılıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 66 seviyesinde.
"Türkiye'ye uyum sağlayamazlar" diyenler yüzde 70'i buluyor
28 ülke genelinde sığınmacıların gittikleri ülkede topluma uyum sağlayacakları konusundaki görüşler ikiye ayrılmış durumda. Bireylerin yüzde 50’si bu kişilerin topluma uyum sağlayacaklarını düşünürken yüzde 40’ı uyum sağlayamayacakları görüşünü savunuyor. Türkiye’de sadece her 4 kişiden 1’i sığınmacıların topluma uyum sağlayacaklarını belirtirken, yüzde 69’u uyum sağlayamayacaklarını düşünüyor.
Ülkelerin genelinde bireylerin yüzde 60’ı çalışma izninin sığınmacıların topluma uyumu kolaylaştıracağı konusunu destekliyor. Hayat Türkiye'de bu görüşü destekleyenlerin oranı sadece yüzde 33 ve tüm ülkeler arasında bu konuda olumlu görüş bildiren en düşük ülke. Olumlu görüş bildirmenin yanı sıra olumsuz görüş bildirenlerin de oranı yüzde 46 ile tüm ülkeler arasındaki en yüksek oran.
Araştırmanın künyesi
Şirket, araştırmanın künyesine dair şu bilgileri paylaştı:
2022 Dünya Mülteci Günü Araştırması Ipsos tarafından; 22 Nisan – 6 Mayıs 2022 tarihleri Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Belçika, Şili, Kolombiya, Macaristan, Hindistan, Malezya, Meksika, Hollanda, Peru, Polonya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç, İsviçre ve Türkiye’de Ipsos Online Panel sistemi aracılığıyla dünya çapında 28 ülkede gerçekleştirilmiştir. Örneklem, çoğu ülkede 16-74 yaşları arasında, Kanada, Malezya, Güney Afrika , Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 18-74 yaşları arasında 20,505 kişiyi kapsamaktadır. Araştırmaya Ipsos Online Panel üzerinden Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 1000, diğer ülkelerde 500 kişi katılmıştır.
Independent Türkçe