Fas'ta Sûs Berberilerinin ticaret ve siyaset arasındaki yolu

Olağanüstü başarılar onları başbakanlığa ve diğer prestijli pozisyonlara götürdü

Fas Başbakanı ve ünlü iş insanı Aziz Ahnuş, öne plandaki Berberilerden biri / Fotoğraf: AFP

Fas'taki Berberi aileler, bilhassa Sûs bölgesinden gelenler, ticaret, ekonomi, finans ve iş dünyası çarklarına hakim. Birçoğu siyaset ve kamu yönetiminde yüksek mevkilerde bulunuyor.

Gözlemciler, Fas Berberilerinin siyaset ve ekonomi alanında ön plana çıkmasını tarihsel faktörlere, özgüven, risk alma yeteneği, sabır ve sebat gösterme gibi onları farklı kılan kişisel değerlere bağlıyor.

Sûs Berberileri, bilhassa gıda ticaretinde ön plana çıkıyor. Kasabalarda ve şehirlerde bu tür kazançlı işler yaptıkları biliniyor.

Mağazalar ve bakkallardaki ticaretin Sûs Berberileri tarafından tekele alınması, bu Berberilerin bildiği göç faktörleri, ciddiyetleri, kabile ve aile dayanışmalarından kaynaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Berberiler, kalkınmada sıkıntıların olduğu bölgelerinden şehre, özellikle de ülkenin hayati ve önemli ekonomik kutbu niteliğindeki Kazablanka'ya taşınıyor.

Mesleki deneyimlerini kazanmaları, şehir sakinlerinin genel ruh halini tanımaları ve kendilerine küçük bir sermaye sağlamaları ardından bağımsızlığa başvuruyorlar.

Sûs Berberileri, ilk önce kendilerine küçük işletmeler açarak ardından ülkedeki ticaretin kralları haline geliyor.

Ticaret ve finans sektöründe başarı ve şöhretin merdivenlerini tırmanan Sûs Berberilerinden bazıları dev şirketler kurdu. Bazıları ise iş, borsa, sanayi gibi alanlara yöneldi. 

Fas Başbakanı ve ünlü iş insanı Aziz Ahnuş, milyarder ve eski Bakan Abdurrahman Buftas, eski Başbakan Saadettin Osmani, Adalet Bakanı Abdullatif Vehbi, Halk Gücü Sosyalist Birliği Partisi (UNFP) lideri İdris Laşkar, parti lideri ve eski Bakan Muhammed Sacid gibi birçok isim, ön plana çıkan Sûs Berberilerinden. 


Aile dayanışması

Sosyolog araştırmacıları Muhammed Şukayr, bilhassa Sûs Berberilerinin ekonomi ve siyasette öne çıkmalarının sahip oldukları bir dizi niteliğe bağlı olduğunu belirtiyor.

Şukayr, "Sûs Berberileri, tarihte kökleri olan ticaret anlayışıyla diğerlerinden ayrılır. Zirâ geçmişte, altın madeni açısından zengin olan bölge ile Taroudant, Tiznit ve Tafraut’u birbirine bağlayan ticari kervanların geçtiği bölgede bulunuyorlardı. Bu bölgelerin sakinleri, Avrupa ile takas edilen altın, gümüş, tuz ve diğer malların ticaretinde uzmanlaşmıştı. Sûs Berberileri, ekonomi ruhu ve ileriye dönük bir ekonomik bakış açısıyla ayırt ediliyordu. Akadir binası, onlar tarafından gıda maddeleri ve diğer malların depolanıp muhafaza edildiği ilk proje olarak biliniyordu. Bu da ekonomik düşüncenin ve varlık yönetiminin bileşenleri arasındaki tasarruf duygusunu pekiştirdi" ifadelerini kullanıyor. 

Şukayr, Sûs Berberilerinin ülkelerine bağlılıkları ve aile dayanışması ruhuyla tanındıklarını, bunun birbirlerine borç verip birbirlerine güvenerek ticaret ve yatırım projelerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Aynı zamanda, "Sûs Berberilerinin Kazablanka'ya göçü, çeşitli ticaret çarkları kontrol etmelerinde rol oynadı. Ünlü Darb Omar ticaret merkeziyle veya bazı ulaşım ve yakıt şirketleriyle olan ilişkileri, Fas'taki diğer unsurlar ile rekabette ekonomik konumlarından dolayı güçlü. Sûs Berberilerinin gelecekle ilgili beklentileri, çocuklarını yurtdışında yönetim ve ticaret konularında yüksek okullarda eğitmeye, ayrıca başbakanlık veya bakanlık gibi özel siyasi pozisyonları elde etmek için de yatırım yapmaya yöneltti" ifadelerini kullandı. 
 


Ticaret

Bu hususların ancak tarihsel bağlamın içine girilerek anlaşılabileceğini söyleyen Berberi araştırmacı ve yazarı Hasan Amkaran ise bu fenomenin Sûs Berberilerinin ekonomik konumlarından dolayı güçlü olduğunu, zirâ geçtiğimiz yüzyılın başlarından bu yana köyden şehirlere doğru göç ettiklerini vurguluyor. 

Sûs sakinlerinin, özellikle de ilk kuşağın ticaret sanatında ustalaştığına değinen Amkaran, bu insanların dayanışma ve yatırım becerilerine, yeni göç edenlerin ise memleketlerine olan duygusal bağlılıkları dolayısıyla kucaklandığına dikkat çekiyor. 

Aynı zamanda, "Şehirlere yerleşme fırsatı, ilk nesil Sûs sakinlerinin çocuklarının okullara ve üniversitelere gitmesini sağladı. Böylece akademik kariyerlerine yatırım yapabildiler. Böylece yaratıcılık alanına girebildiler. Bunu kültürel yatırımla birleştirdiler. Böylece oyunlar, filmler, diziler, çeşitli edebi ve dilsel eserler ortaya çıktı. Liderlik, kentsel alanlarla entegrasyonun, bilhassa mükemmel bir Sûs kültürü olarak ana şehirlerle bağlantının neticesidir" ifadelerini kullanıyor.

Sûs Berberileri’nin esnek ve itaatkar olmalarıyla, zorluklara uyum sağlamalarıyla ve üstesinden gelmeleriyle tanındıklarını belirten Amkaran, çatışmalardan uzaklaştıklarını, zirâ yabancı olduklarını düşündükleri ortamda kendilerini zayıf bir konumda gördüklerini, böylece zeki davranışlar sergilediklerini ifade ediyor. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU