Pentagon, Çin'le mücadele için kısa sürede binlerce drone satın alacak

"Çin ordusunun kalabalığına kendi kalabalığımızla karşılık vereceğiz"

Ukrayna'nın Rusya'yla yürüttüğü savaşta ayda 10 bine yakın drone kaybettiği düşünülüyor (Reuters)

Pentagon'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, gelecek iki yılda binlerce drone ve otonom savaş aracı satın alınacağı belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin "küçük, akıllı ve ucuz" bu yeni teknoloji konusunda yavaş kaldığı ve yeni alımların Çin'le gelecekte doğabilecek olası bir çatışmada ABD ordusunun hazırlık seviyesini artıracağı belirtildi.

Askeri ürün tedarikçileriyle yapılan toplantıda konuşan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, Pentagon'un otonom cihazların satın alımı konusundaki politikasını değiştireceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'un yeni teknolojilerden yararlanmadığı yönündeki artan eleştirilerle ilgili konuşan Hicks, "Bunların tamamına yakınını kabul ediyorum. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak, genellikle kendinizi net bir şekilde görmek zor oluyor. Bu nedenle şu ana kadar her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığı konusunda tatmin olmaktan uzağım" diye konuştu.

Çin'in son yıllarda ABD'nin sahip olduğu operasyonel avantajları yok etmek için uçaklar, gemiler ve füze sistemleri geliştirdiğini belirten Hicks, Pentagon'un da buna karşılık olarak daha ucuz, gözden çıkarılabilir ve yapımı kolay silahlara daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Hicks, 18 ila 24 aylık süreçte Pentagon'un havada, karada ve denizde görev yapacak binlerce otonom sistemi envanterine katacağını ifade etti. ABD'li bürokrat yapılacak alımlar içinde hem keşif hem de saldırı drone'larının bulunacağını vurguladı.

Çin ordusunun en büyük avantajının kalabalık olması olduğunu belirten Hicks, "Çin ordusunun kalabalığına kendi kalabalığımızla karşılık vereceğiz. Ancak bizimkine hazır olmak, onu vurmak ve yenmek zor olacak" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü ise, drone alımı için kaynağın mevcut bütçeden karşılanacağını ve tüm detayların gelecek haftalarda açıklanacağını aktardı.


Independent Türkçe, New York Times, Air And Space Forces

DAHA FAZLA HABER OKU