İran'da başörtüsü zorunluluğuna şarkısıyla tepki gösteren popçu Yarrahi gözaltına alındı

"Ağlamayın, ben bunların kabusuyum"

Ülkeyi ayağa kaldıran gösteriler sonucunda 7 kişi idam edilmişti (AFP)

İran'da başörtüsü zorunluluğuna karşı çıkardığı parça nedeniyle pop şarkıcısı Mehdi Yarrahi gözaltına alındı.  

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın dün yayımladığı haberde, Tahran savcılığı tarafından pazar günü verilen kararla, Yarrahi'nin dün gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkenin yargı erkine bağlı Mizan haber ajansı da 41 yaşındaki şarkıcının "İslam toplumunun ahlak ve geleneklerine karşı çıkarak yasaları ihlal eden şarkısı nedeniyle" dün gözaltına alındığını yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pop şarkıcısı, Farsçada "Başörtün" anlamına gelen Roosarito adlı parçasını cuma günü yayımlamıştı. Şarkının YouTube'dan paylaşılan klibinde, dans eden başörtüsüz kadınların görüntüleri de yer almıştı. 

Klibin başında, ülkeyi ayağa kaldıran Mahsa Emini protestolarının sloganı olan "Kadın, yaşam, özgürlük" ifadeleri de ekrana geliyor.

Şarkıcı ise Twitter hesabından pazar günü yaptığı paylaşımda, "Ağlamayın, ben bu yargıcın kabusuyum" ifadelerini kullandı. 

Yarrahi'nin avukatı Mustafa Nili de dün Twitter hesabından paylaştığı gönderide, şarkıcının gözaltına alındığını doğruladı.
 


Mizan'ın haberinde, Yarrahi hakkında hukuki süreç başlatıldığı belirtilirken, popçunun ekimde yayımladığı Kadınların Marşı (Farsça "Soroode Zan") şarkısı nedeniyle de yargılanabileceği belirtildi. Parçanın özellikle üniversite öğrencileri tarafından eylemlerde sık sık kullanıldığı ifade edildi.

Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.
 

yarrahi.jpg
Suçlu bulunması durumunda Yarrahi'nin kaç yıl hapis cezası alacağı bilinmiyor (İran İşçi Haber Ajansı)


Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları, protestolarla ilgili son verilerini nisanda yayımladı. Buna göre eylemlerde aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi.


Independent Türkçe, Times of Israel, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU