Mahsa Emini'nin babasıyla röportaj yapıp tutuklanan gazeteci: "Pişman değilim"

23 yaşındaki Nazile Marufiyan, "Yanlış bir şey yapmadım" dedi

23 yaşındaki gazetecinin tartışma yaratan röportajında Mahsa Emini'nin babası, Tahran yönetimini yaşananlarla ilgili yalan söylemekle suçlamıştı (Twitter / @maroofian_n)

İran'da geçen yıl hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin babasıyla röportaj yaptıktan sonra tutuklanan gazeteci Nazile Marufiyan, başörtüsüz fotoğraflarını internette paylaştığı için pişman olmadığını yazdı.

Marufiyan, Twitter hesabından çarşamba günü paylaştığı gönderide, başörtüsü takmadan barış işareti yaptığı bir fotoğrafa yer verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci, gönderisinde "Pişmanlık duymuyorum, yanlış bir şey yapmadım" ifadelerini kullandı. 

Marufiyan, söz konusu gönderiyi başkent Tahran'a 35 kilometre uzaklıktaki Karçak Hapishanesi'nden çıktıktan sonra paylaştı. 

Gazeteci, Mahsa Emini'nin babası Amcad Emini'yle geçen yıl yaptığı röportajın ardından 30 Ekim'de tutuklanmış ve Evin Cezaevi'ne gönderilmişti. Marufiyan daha sonra 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ancak gazeteci daha sonra rejim aleyhine propaganda ve dezenformasyon yaptığı gerekçesiyle aynı ay 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası 5 yıllığına ertelenen ve kendisine yurtdışına çıkış yasağı getirilen Marufiyan, 9 Temmuz'da ifade vermeye gittiği Evin'de tekrar tutuklanmıştı.
 

 

"Serbest bırakıldığınızda yayınladığınız fotoğraftan pişman mısınız? Hata yaptığınızı kabul ediyor musunuz?

Hayır; ben yanlış bir şey yapmadım."

Saygılarımla, herkese
 

Yeniden Evin Hapishanesi'ne gönderilen Marufiyan, 13 Ağustos'ta kefaletle tahliye edilmişti. Gazeteci, cezaevinden çıktıktan sonra başörtüsüz bir fotoğrafını paylaşmıştı. 

Bu paylaşımında da barış işareti yapan Marufiyan, gönderisinde tüm direnen kadınlara seslenerek "Siz en iyisini hak ediyorsunuz, köleliği kabul etmeyin" ifadelerine yer vermişti. 

Mahsa Emini protestoları

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları, protestolarla ilgili son verilerini nisanda yayımladı. Buna göre eylemlerde aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi.


Independent Türkçe, Times of Israel, VOA News

DAHA FAZLA HABER OKU