İran'da "rejimin çökeceği" uyarısında bulunan Hatemi'nin yargılanması talep edildi

Hatemi, Dini Lider Ali Hamaney'in ofisine bağlı Keyhan gazetesi tarafından ‘vatana ihanet etmek, kaos yaratmak ve rejimi devirmek isteyen yabancı teşkilatlara çalışmakla’ suçlandı

Eski reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi geçen nisan ayında Tahran'da yaptığı bir konuşmada / Fotoğraf: Jamaran

İran'daki muhafazakâr çevreler, eski reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin, ülkenin yönetim biçimini sert bir şekilde eleştirmesi ve ‘öz-reform yapılmazsa rejimin çökeceği’ yönündeki uyarısının ardından yargılanmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatemi son eleştirisinde, yönetim tarzının ülkenin “enerjisini ve yeteneklerini boşa harcadığını” belirterek, yetkililere İran'ın acılarını görme çağrısında bulundu. İlk İran Dini Lideri Humeyni’nin ofisinin sözcüsü olan Jamaran web sitesinin aktardığına göre, “rejimin halka kötü davrandığını” ifade eden Hatemi, “Devrimden pişmanlık duymuyoruz ve İslam Cumhuriyeti'ni reddetmiyoruz. Ancak şu anda yaşananlar İslam Cumhuriyeti'nden çok uzak” diyerek, iktidar organının ‘kendi kendini reform etmesi’ ihtiyacını vurguladı.

Hatemi, Dini Lider Ali Hamaney'in ofisine bağlı Keyhan gazetesi tarafından ‘vatana ihanet etmek, kaos yaratmak ve rejimi devirmek isteyen yabancı teşkilatlara çalışmakla’ suçlandı.  Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre gazete, Hatemi’nin mahkemeye çıkarılmasını ve hesap vermesini talep etti. İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) adına konuşan Cevan gazetesi de Hamaney’in Hatemi'yi siyasi sahneden uzaklaştırmaya karar vermeyerek ona “hukuk çerçevesinde en büyük hoşgörüyü gösterdiğini” yazdı. Gazete ayrıca Hamaney’in şu sözlerini aktardı:

İnsanların acısını bilen biri olsaydınız, iktidarda kaldığım 30 yıl boyunca bunu hissederdiniz.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU