"Rusların hayatları da önemlidir" diyen Lars von Trier topa tutuldu

"Pasifizmin erdemini unutmuşuz"

Trier, Matt Dillon'ın bir seri katili canlandırdığı son filmi Jack'in Yaptığı Ev'i (The House That Jack Built) 2018'de çekmişti (Reuters)

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier, Ukrayna savaşıyla ilgili "Rusların hayatları da önemlidir" yorumu nedeniyle topa tutuldu.

Trier, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Danimarka ziyareti sırasında salı günü Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Rusların hayatları da önemlidir" ifadelerini kullandı. 

67 yaşındaki yönetmen, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'i de Ukrayna'ya F-16 gönderme kararı nedeniyle eleştirdi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise yönetmenin gönderisine Twitter üzerinden tepki göstererek, "Savaş, aktörlerin oynadığı bir film değildir. Yaşayan her Rus teröristin arkasında ölü bir Ukraynalı vardır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Pravdası da ünlü yönetmenin sözlerini "Lars von Trier, Ruslara desteğini gösterdi" başlığıyla haberleştirdi

Trier, tepkilerin üzerine perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'yı her şeyimle destekliyorum. Sadece bariz bir şeyi ifade etmiştim: Bu dünyadaki tüm yaşamlar önemlidir! Bu, pasifizmin bir erdem olduğu zamanlardan kalma, unutulmuş bir ifade gibi" ifadelerini kullandı.

Deccal (Antichrist) ve İtiraf'ın (Nymphomaniac) yönetmeni, 2011 Cannes Film Festivali'ndeki basın konferansında "Hitler'i anlıyorum" demesiyle de tartışma yaratmıştı. Festivalden atılan yönetmen, daha sonra özür dilemişti.

Trier, geçen hafta Instagram'dan yayımladığı "Sevgili arıyorum" ilanıyla da gündeme gelmişti. 

Ünlü yönetmen, sosyal medya hakkında en ufak bir bilgisi olmadan, internet üzerinden "ilham perisi olacak bir kız arkadaş" bulmaya çalıştığını söylemişti.


Independent Türkçe, Guardian, Ukrayna Pravdası

DAHA FAZLA HABER OKU