Guardian, Dağlık Karabağ'daki Ermenileri dinledi: "Sokaklarda ölmemizi istiyorlar"

"Aynı tas aynı hamam"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan geçen hafta yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ sorununda Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışın sağlanmasına tam destek verileceği bildirilmişti (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Ermenistan ve Azerbaycan'ı karşı karşıya getiren Dağlık Karabağ'daki durumu masaya yatırdı.

Haberde, bölgenin Ermenistan'la tek karayolu bağlantısı olan Laçın Koridoru'nun aralıktan beri tam kapasiteyle kullanılamadığına dikkat çekilirken, bölgede yaşayan Ermeni halkın ilaç, gıda ve yakıta erişimde sıkıntı yaşadığı savunuldu. 

Ermenistan'ın bölgede Azerbaycan tarafından ambargo uygulandığını ileri sürdüğü, Bakü yönetimininse bu iddiaları yalanladığı da hatırlatıldı. 

Gazete, görüştüğü Karabağ Ermenilerinden Hovig Asmaryan'ın temel gıda malzemelerini tedarik edemediği için şubatta restoranını kapatmak zorunda kaldığını yazdı. Ermeni yurttaşın "Biz sokaklarda ölene kadar durmayacaklar" sözlerine de haberde yer verildi.

Guardian, Asmaryan'ın şu ifadelerini de aktardı: 

Altınımız, petrolümüz ya da doğalgazımız yok. Batı ya da Doğu ülkelerinin ilgisini çekecek hiçbir şeye sahip değiliz. Tüm dünya insan hakları hakkında konuşmayı seviyor. Ama aynı tas aynı hamam. Günün sonunda biz de insanız.

Haberde, ailesi Hankendi'de yaşayan Ermeni gazeteci Lilit Şahverdiyan'ın "Oradaki halkın yaz mevsiminden sonra nasıl hayatta kalacağı belirsiz. Depresif bir ruh hali söz konusu. Kötü bir şeylerin yaşanacağını düşünüyorlar ama iyimser olmaya çalışıyorlar" sözlerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakü yönetimi, Erivan'ın Laçın yolunu madenler ve diğer kaynakların yasadışı ticareti için kötüye kullandığını ileri sürerek, aralıkta bölgeye ekipler göndermişti. Ancak ekiplerin bölgeye girişi Ermeni gruplar tarafından engellenmiş, bunun üzerine Azerbaycanlı aktivistler, Laçın Koridoru'nda 12 Aralık'ta protesto başlatmıştı.

Azerbaycan, koridordaki denetimleri sıkıştırmış, temmuzda sınır muhafızlarına Ermenistan'dan ateş açılmasını gerekçe gösterip, Uluslararası Kızılhaç Örgütü araçlarıyla kaçak eşya taşındığını iddia ederek, Laçın yolundan geçişleri geçici olarak durdurmuştu. 

Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Mher Margarian ise buradaki halkın "insani felaketin eşiğinde olduğunu" olduğunu iddia ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istemişti. 
 

dağlık karabağ.jpg
Dağlık Karabağ'ın etrafındaki Ermenistan işgalindaki bölgeler, 2020'deki savaşla Azerbaycan tarafından geri alındı (AA)


Geçen hafta yapılan BMGK toplantısında, Azerbaycan iddiaları tekrar reddetmiş, Erivan'ı "provokatif ve sorumsuz bir siyasi kampanya yürütmekle" suçlamıştı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal da Bakü yönetiminin, Ermeni nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için Laçın'a alternatif olarak Ağdam-Hankendi yolunu tahsis ettiğini fakat Erivan'ın tutumu nedeniyle bu çabanın karşılık bulmadığını söylemişti.
  


ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin Bakü ve Erivan arasında arabuluculuk çalışmalarına ek olarak Rusya da bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Ancak Laçın koridorundaki olayların ardından Erivan ve Kremlin arasında da gerginlik yaşanmıştı. 

2020'de 6 hafta süren Dağlık Karabağ savaşının ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve Rus barış gücü askerleri bölgeye gönderilmişti.

Ancak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, marttaki açıklamasında Rus barış gücünün, Dağlık Karabağ'daki Ermenileri korumakta başarısız olduğunu savunarak, Kremlin yönetimini eleştirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU