Yunanistan'daki havlu hareketi büyüyor: "Halkı sahillerden uzaklaştırıyorlar"

"Vurgunculuk dizginlenemiyor, halk kamusal alanları geri istiyor"

Havlu hareketine katılanlar, işletmelerin sahilleri işgal ettiğini savunuyor (Reuters)

Yunanistan'daki havlu hareketine katılanlar, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a (NYT) amaçlarını anlattı. 

Berre Adası sakinlerinden Nicolas Stefanu, "Bazı yerlerde işletmeler sahilin tamamını kapatıyor. Adadan dışarı itildiğimizi hissediyoruz" dedi.

70 yaşındaki Stefanu, artık denize rahatça girebilmek için geçen ay adada başlayan havlu hareketine katıldığını söyleyerek, Berre'de 2022'de işletmelere ayrılan 7 bin 186 metrekarelik sahil alanının, bu yıl yasadışı şekilde 18 bin 800 metrekareye çıktığına dikkat çekti.

NYT, her bir adadaki sahil alanının sadece yüzde 50'sinin yasal olarak kiralanabildiğini aktarırken, birçok işletmenin kanunları çiğneyerek bu bölgeleri genişlettiğini yazdı. 

Nakşa Adası sakinlerinden Eleni Andrianopulo ise "adalet yerini bulana kadar" eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adadaki havlu hareketinin sözcülüğünü yapan Andrianopulo, "Halkı sahillerden uzaklaştırıyorlar, bize manzarayı bozduğumuzu söylüyorlar. Sahile kafanızı boşaltmaya gidersiniz, endişelenmek için değil" dedi. 

Durumdan sadece Yunanlar değil turistler de şikayetçi. Berre'ye tatil için gittiğini belirten 40 yaşındaki Avustralyalı Sue Slieman, adadaki Kolimpithres sahilinde kendilerine yer bulamadıklarını söyledi. 

Kız kardeşleri 42 yaşındaki Hoda ve 37 yaşındaki Laura'yla rahatça tatil yapamadıklarını ifade eden Sileman, "Sahilde oturacak yer bulamadığımız için şezlong alalım dedik ama 70 euro istediler" dedi.  

Hoda Sileman da "Gelir gözetilmeksizin herkesin plaja erişimi olmalı" ifadelerini kullandı. 

Başkent Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden Seraphim Seferiades ise "Dizginlenemeyen vurgunculuğun yaygınlaştığı bir ülkede, Yunanlar kamusal alanlarını geri almak için harekete geçiyor" değerlendirmesini yaptı.  
 


Yunanistan Maliye Bakanı Kostis Hacidakis, 21 Temmuz - 8 Ağustos'ta sahillerdeki 900 işletmenin denetlendiğini ve yaklaşık 300 işletmeye ceza kesildiğini bildirdi. Haberde, denetleme yapılan sahillerin hangi adalarda yer aldığına dair bilgi paylaşılmadı.

Berre Belediye Başkanı Markos Kovaios ise sahil şeritlerinde sorunlar yaşandığını kabul ederken, adada yurttaşların ücretsiz denize girebileceği yaklaşık 30 nokta olduğuna işaret ederek, havlu hareketinin aşırıya kaçtığını savundu.

Öte yandan Yunanistan'daki havlu hareketi, Türkiye'ye de sıçradı. İzmir'in Çeşme ilçesinde geçen hafta sosyal medya üzerinden örgütlenen çeşitli dernekler ve platformlar, "Havlunu da al gel" sloganıyla yürüyüş yaparak, Azmak Koyu'ndaki sahilde oturma eylemi düzenledi.

Grup daha sonra "Sahiller halkındır halkın kalacak" sloganı atıp dağıldı.


Independent Türkçe, New York Times, Diken

DAHA FAZLA HABER OKU