Stephen King kendi eserinden uyarlanıp unutulan filme bayılıyor: "Müthiş"

42 yıl önce yazılan Kujo, hâlâ King'in en korkunç hikayelerinden biri

Lewis Teague, King'in 1981'de kaleme aldığı kitabı iki yıl sonra beyazperdeye uyarlamıştı (Warner Bros)

İsmi, korku türüyle neredeyse eşanlamlı sayılan Stephen King, ürkütücü her şeyde dahi olarak kabul ediliyor. 

Carrie ve O (It) gibi klasikleşmiş filmlere dönüştürülen birçok korkunç roman kaleme alan 75 yaşındaki yazar, hâlâ kitapları en çok satan isimlerin başında geliyor.

Gözden kaçmış King uyarlaması

Romanları defalarca beyazperdeye uyarlanan King'in çoğu eseri dünyanın dört bir yanındaki milyonlar tarafından bilinip seviliyor olsa da bazıları da gözden kaçabiliyor. 

King'in korkunç olmasına rağmen gözden kaçan eserlerinden biri de Kujo (Cujo). St. Bernard cinsi kuduz bir köpeğin dönüşümünü ve ölümcül saldırılarını merkeze alan film, 1983'te gösterime girmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gişede başarısız olmamasına rağmen Kujo, King'in diğer uyarlamalarına kıyasla daha az konuşulmuş ve eleştirmenlerden fazla övgü alamamıştı.

Film, 1983'ün en çok hasılat yapan 4. korku filmi olmuştu. İlk üç sıradaysa Jaws 3-D, Sapık 2 (Psycho II) ve Alacakaranlık Kuşağı (Twilight Zone: The Movie) yer almıştı.

Artık 40. yıldönümünü kutlayan Kujo'da ailenin sevimli köpeği, bir tavşanı kovalarken kafasını soktuğu delikte kuduz bir yarasa tarafından ısırılıyor. 

Çok beğenen de var hiç sevmeyen de

Dost canlısı bir hayvandan kana susamış bir ölüm makinesine dönüşümü kademeli şekilde gerçekleşirken köpek, bir zamanlar ailenin neşesiyken korkulu rüyası haline geliyor.

Kujo, eleştirmenlerden karışık yorumlar almıştı. New York Times'dan Janet Maslin "filmin hiçbir şekilde bir korku klasiği olmadığını, ancak gerilimli ve korkutucu olduğunu" yazmıştı.

Variety de filmi "korku türüne sıkıcı, olaysız bir giriş, neredeyse sürprizlerden veya herhangi bir orijinal gerilimden yoksun bir film" olarak değerlendirmişti.

King "müthiş" diyor

Filmi başarılı bulan eleştirmenlere göreyse Kujo'nun korkunçluğu basitliğinde ve gerçekçiliğinde gizliydi. 

Yazar ve film eleştirmeni Leonard Maltin filme 4 üzerinden üç yıldız vererek "gerçekten korkutucu" olarak nitelendirmiş ve şunları yazmıştı: 

Yavaş ama emin adımlarla korkunç ama kanlı olmayan doruk noktasına ulaşıyor.

Stephen King de aldığı karışık tepkilere rağmen filmi "müthiş" olarak nitelendirmiş ve en sevdiği uyarlamalardan biri olduğunu söylemişti.


Independent Türkçe, Collider, Wikipedia

DAHA FAZLA HABER OKU