Uganda'da babalık testi yaptırmak isteyen erkeklerin sayısındaki ciddi artış ülkede endişe yarattı.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Simon Mundeyi, geçen hafta yaptığı açıklamada, babalık testi taleplerinin 10 kat arttığını söyledi. Devlete ait Analitik Laboratuvar'da önceden günde 10 test başvurusu aldıklarını belirten Mundeyi, bu rakamın halihazırda 100'e fırladığını ifade etti.
Uganda yönetimi, artışla başa çıkabilmek için DNA testi yetkisini devlete ait üç laboratuvarla sınırlandırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Halk sağlığı direktörü Daniel Kyabayinze, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye "Sosyal medyada, babalık testlerinin aileler için yıkıcı olduğunu ve cinsiyete dayalı şiddete yol açabileceğini belirten paylaşımlar görüyoruz. Bunun yaşanmamasını sağlamak istiyoruz" dedi.
DNA testleri halk arasında da tartışma yarattı. Testleri savunduğunu söyleyen Ugandalı yurttaş Bwette Brian, "Bence bir erkeğin çocuklarının kendisinden olup olmadığını bilmeye hakkı var. Çocuklar sorumluluk demektir ve her çocuk bağlı olduğu aileyi bilmelidir" ifadelerini kullandı.
Testlerin aile içinde sorunlara yol açtığını savunan Tracy Nakubulwa ise "Babalık testi meselesi yüzünden mutlu evliliklerin ve ailelerin dağıldığını, çocukların da mağdur olduğunu gördüm" dedi.
Ugandalı erkeklerin DNA testi taleplerindeki artış, ülkenin tanınmış iş insanlarından Micheal Kasawuli'nin mayısta yaptırdığı babalık testinin gündeme oturmasının ardından geldi.
Kasawuli, yaptırdığı test sonucunda 25 çocuğundan 10'unun kendisine ait olmadığını öğrenmişti. Yerel basında çıkan haberlerde, bunun ardından iş insanının üç eşini de evden kovduğu yazılmıştı.
Independent Türkçe, BBC, Wonusu