Nolan, Oppenheimer'ın en şoke edici repliklerinden birinin doğaçlama olduğunu açıkladı

Bir sahnede ABD Savaş Bakanı Henry Stimson, atom bombalarının hedefleri hakkında öylesine bir karar veriyor

(Universal Pictures)

Christopher Nolan, Oppenheimer'da yer alan bir diyalogdaki en korkunç repliklerden birini oyuncunun doğaçladığını açıkladı.

Filmin başrolündeki Cillian Murphy, çok gizli Manhattan Projesi için ilk nükleer bombayı geliştiren teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ı canlandırıyor.

Bir sahnede Murphy'nin Oppenheimer'ının, (James Remar'ın canlandırdığı) ABD Savaş Bakanı Henry Stimson ve diğer hükümet yetkilileriyle atom bombalarının Japonya'nın neresine atılacağını tartışmak üzere bir araya geldiği görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şoke edici bir replikte Stimson, eşiyle balayında Kyoto'ya gittiği için burayı eliyor. Binlerce kişinin kaderine gelişigüzel, öznel biçimde karar verilmesi, odadaki diğer kişilerin koltuklarında gözle görülür şekilde kıpırdanmasına yol açıyor.

The New York Times'a verdiği röportajda Nolan, bu repliği Remar'ın bulduğunu açıkladı.

Yönetmen, "[Remar] bana Stimson ve eşinin nasıl da Kyoto'da balayı yaptığını öğrendiğini anlatıp duruyordu. Stimson'ın Kyoto'yu bombalanacaklar listesinden çıkarmasının nedenlerinden biri de buydu" dedi.

Kültürel öneminden dolayı Stimson'ın şehri listeden çıkarmasını planlamıştım ama bunu da ekleyelim dedim. Odadaki hiç kimsenin nasıl tepki vereceğini bilemediği fevkalade heyecanlı bir an.

 

Oppenheimer
Christopher Nolan, Oppenheimer'da Cillian Murphy'ye direktif veriyor (AP)


Nolan röportajın önceki bir kısmında, "Her oyuncu masaya karakterinin gerçek hayatta kim olduğuyla ilgili bir araştırmayla geliyordu" dedi.

Yapacak tonlarca ödevleri vardı. [Filmin dayandığı Oppenheimer biyografisi] American Prometheus sayesinde harika bir kaynakları vardı. Daha sonra kendi araştırmalarını yürütüp bunun benim için ne ifade ettiğini incelediler ki bu geçmişte gerçekten yapabildiğim bir şey değildi.

Yani örneğin tüm bilim insanlarının olduğu, filmin sınıf bölümündeki sahnede tartışmayı doğaçlamayı başardık. Senaryo ortadaydı ama oyuncular, kendi öğrendikleri bütün o şeylere dayanan tutku ve bilgiyle metne katılabiliyordu.

ABD, Japon kentleri Hiroşima ve Nagasaki üzerinde sırasıyla iki atom bombası patlatarak çoğu sivil yaklaşık 200 bin kişiyi öldürmüştü. Bu, silahlı bir çatışmada nükleer silahların kullanıldığı tek olay oldu.

The Independent'ın edindiği bilgiye göre Oppenheimer'ın Japonya'daki sinemalarda gösterimine dair planlar henüz kesinleşmedi.

Filmin Greta Gerwig'in filmi Barbie'yle eşzamanlı gösterime girmesiyle izleyicilerin iki yapımı birleştirerek "Barbenheimer" mimleri yapması, Japonya'da rahatsızlık yaratarak atom bombalarını önemsiz göstermekle eleştirilmişti.

Warner Bros, Barbie'nin yıldızı Margot Robbie'yi mantar bulutu şeklinde bir saç modeliyle tasvir eden bu tür bir mime etkileşim verdikten sonra kendi Japonya şubesinden özür dilemek zorunda kalmıştı.

Warner Bros ABD, Japonya şubesinin bu etkileşimi "talihsiz" diye nitelendirmesi üzerine şu açıklamayı yapmıştı:

Warner Brothers yakın zamandaki duyarsız sosyal medya etkileşiminden pişmanlık duyuyor. Stüdyo samimiyetle özür diliyor.

Oppenheimer halen sinemalarda.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU