Senegal'de seçimler yaklaşırken muhalif lider tutuklandı, partisi kapatıldı

Sonko açlık grevine başladığını duyurdu

Sonko'nun tutuklanmasının ardından başkent Dakar'da çok sayıda çevik kuvvet ekibi konuşlandırıldı (Reuters)

Senegal'de özellikle gençler arasında çok popüler olan 49 yaşındaki muhalif siyasetçi Ousmane Sonko gözaltına alınırken, dün partisi Pastef'in de kapatıldığı açıklandı.

Senegal İçişleri Bakanlığı, Sonko'nun isyan girişimiyle suçlandığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonunu gözaltında geçiren Sonko, açlık grevine başladığını açıklarken, tüm siyasi tutukluları da kendisine katılmaya çağırdı.

Senegal İletişim Bakanı Moussa Bocar Thiam, "artan nefret mesajları nedeniyle" ülkedeki internet erişiminin kesildiğini açıkladı.

Sonko'ya 1 Haziran'da "ahlaki bozukluk" gerekçesiyle iki yıl hapis cezası verilmiş, kararın ardından yaşanan gösterilerde en az 16 kişi hayatını kaybetmişti.

Sonko hakkında verilen hüküm, Senegalli siyasetçinin gelecek yıl yapılacak seçimlere katılamaması anlamına gelebilir. Dakar yönetiminin Sonko'yu iktidara bir tehdit olarak gördüğü biliniyor.

Sonko
Ousmanne Sonko 14 Mart'ta Dakar'da bir miting düzenlemişti (AFP)


Pastef'in kapatılmasını eleştiren eski başbakan Aminata Toure, durumun Senegal tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir demokratik gerilemeye işaret ettiğini söyledi.

Parti sözcüsü El Malick Ndiaye ise, "Partiyi kapatsalar bile ruhunu kapatamazlar" diye konuştu.

Batı Afrika'nın liderlerinden Senegal uzun süredir demokrasinin bölgedeki kalesi olarak görülüyor.

İki dönemdir görev yapan Cumhurbaşkanı Macky Sall geçtiğimiz günlerde üçüncü kez aday olmak için anayasa değişikliği gibi yollar aramayacağını belirterek bunun son dönemi olacağını açıklamıştı. Ancak muhalefet Sall'ın 2024 seçimlerine "vekil adayla" gireceğini savunuyor. 


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU