"İstanbul enflasyonu" İBB çalışanlarını vuruyor, 60 bin işçi greve gidebilir

İzmir'de hayatı durduran grevin ayak sesleri İstanbul'da duyuluyor. İBB işçilerinin talepleri karşılanmazsa çok sayıda şirket personeli greve gidecek

Fotoğraf: Pixabay / Samueles

Seçimlerin ardından ekonomik kriz varlığını bütün yönleriyle gösterdi

Zamlar birbiri ardına geldi, sıkı para politikası daha derin bir şekilde uygulanmaya başlandı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "2025 yılı sonrası, istikrar döneminin başlangıcı olacak" diye açıkladı.

Bu şartlardan 85 bin kişinin çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin personeli de etkileniyor.

Diğer bir Cumhuriyet Halk Partili belediye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde grev başladı. 

Megakent İstanbul'da da grevin ayak sesleri duyuldu.

İBB'ye bağlı çok sayıda şirketi temsilen sendikalar, belediye ile toplu iş sözleşmesi sürecinde.

Ancak işçilerin talepleriyle belediyenin teklifi arasında büyük fark var.

"İmamoğlu, 'Açlık sınırı 27 bin lira' diyor ama bu parayı işçisine vermiyor"

Hizmet-İş 10 No'lu Şube Başkanı Yusuf Bahar, "Ekrem Başkan (İmamoğlu) gezileri sırasında 'Açlık sınırı 27 bin lira' diyor. Haklıdır. Biz de İBB'den açlık sınırında bir ücret talep ediyoruz. Ancak İBB 18 bin liranın üzerine çıkmak istemiyor" dedi.

17 binden fazla çalışanın bulunduğu İSPER'den sorumlu olan bu sendika ile İBB arasındaki müzakere süreci bitti.

Dosya şimdi arabulucuda. Eğer anlaşma sağlanmazsa eylem ve grev seçeneği masaya gelecek. 

İSPER'in ardından İSTAÇ, Ağaç A.Ş, Boğaziçi Yönetim A.Ş, İSPARK, Kültür A.Ş gibi çok sayıda şirketin de greve gitme ihtimali var. 

Anlaşma olmazsa greve gidecekler arasında Şehir Tiyatroları da var

Grev kararı 60 bin personeli kapsayacak. Eğer grev olursa Şehir Tiyatroları da grevden nasibini alacak ve İstanbul'da oyun sahnelenmeyecek.

Bazı şirketler ise geçen yıl toplu iş sözleşmesi imzaladıkları için bir müzakere süreci başlatamadı. Ama süreçteki sendikalar ücret ve yan haklarla ilgili bir kazanım sağlarsa diğer işçiler de bundan faydalanacak.

Bu nedenle farklı konfederasyonlara bağlı da olsalar bütün yetkili sendikalar koordine halinde. Birbirlerini destekliyor ve birlikte hareket ediyorlar.

Sendika başkanı Bahar, İstanbul'da enflasyonun daha "yakıcı" bir şekilde hissedildiğini belirtiyor.

"Anadolu'daki ilçelerde dahi 27 bin liraya imza atan belediyeler var ancak İBB buna yanaşmak istemiyor" diyor.

TİS'i imzalayanlar da zor durumda: "Grev isteyenler var"

Büro personelinin temsilcisi Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası 3 No'lu Şubesi de çalışanların grev istediğini belirtiyor. Ancak hukuken bu çok mümkün görünmüyor.

Sendikadan çalışanlara gönderilen bir bilgilendirme notunda, 2022'de imzalanan toplu iş sözleşmesinin 2024 yılı sonuna kadar devam ettiği belirtildi.

Notta, "Bazı arkadaşlarımızdan grev ve iş yavaşlatma talepleri gelmektedir" denilerek şunlar kaydedildi: 

"Sendikanın görevlerinden biri de işçiyi işveren ile karşı karşıya getirmeden sorunların çözümünü sağlamak ve kanun dışı eylemler sebebiyle zarar görmesini engellemektir. Grev anayasal bir haktır. Bizim halihazırda bir toplu iş sözleşmemizin olması sebebiyle yasal grev hakkımız bir sonraki toplu iş sözleşmesine kadar saklıdır. Dolayısıyla şu an yapılacak grev, iş yavaşlatma gibi süreçler kanun dışı olarak tanımlanmakta ve ağır cezai yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu cezai yükümlülüklerden işçi, sendika ve yönetimleri müteselsil sorumludur."

"İstanbul enflasyonunun tablosu ortada"

Sendikadan İBB'ye gönderilen yazıda, asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan zamlar hatırlatılarak, "Literatürde İstanbul enflasyonu olarak tanımlanan ve tüm İBB emekçilerinin maruz kaldığı zorlayıcı tablo ortadadır. Gecesini gündüzüne katarak bulunduğu şehre hizmet eden tüm İBB emekçileri zor durumdadır. İBB emekçileri bugün kirasını, mutfak masraflarını, çocuğunun okul giderlerini ve zorunlu yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanma aşamasını geçmiş, artık tükenme noktasına gelmiştir. Durum böyle iken İBB emekçilerinin sesine kulak verilmesi hem idari hem de vicdani bir sorumluluktur. İBB Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu ve yönetiminin bu sorumluluğu sahipleneceği ve İBB emekçilerinin sesine olumlu karşılık vereceğine inanıyoruz" denildi.

İBB çalışanları, enflasyon artışının yanında refah payı da istiyor. Şu anda İBB'de 12 bin lira düzeyinde maaş alan işçiler bulunuyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU