Trump, Kongre baskınını ABD yönetiminin düzenlediğini savunan bir mim paylaştı

Özel yetkili bir savcı, 6 Ocak'a ilişkin federal soruşturmada hedef olduğunu eski başkana bildirmişti

6 Ocak olaylarının "yönetimin düzenlediği bir ayaklanma" olduğunu söyleyen bir mim paylaşan Trump şaşkınlık yarattı (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump o dönemde kendisi başkan olmasına rağmen 6 Ocak'taki Kongre Binası isyanını yönetimin çıkardığını öne süren bir mim içeren gönderiyi Truth Social'da yeniden paylaştı.

Trump'ın "yeniden doğruladığı" (re-truth) mimde şöyle deniyordu:

6 Ocak, yönetimin hileli bir seçimi tescil ettiği gerçeğini örtbas için bir isyan düzenlediği gün olarak tarihe geçecek.

Mim, pazartesi itibarıyla yaklaşık 9 bin beğeni aldı ve 2 bin 400 kez paylaşıldı. Gazeteci Aaron Rupar, Trump'ın paylaşımına cevaben Twitter'da alaycı bir şekilde şunları yazdı:

6 Ocak'ta yönetimin başında kim olduğunu hatırlamaya çalışırken son iki beyin hücremi birbirine sürtüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump bu mimi, 6 Ocak'ı soruşturan Temsilciler Meclisi komitesinin o günkü olayların "ana nedeni" olarak eski başkanı ilan etmesine rağmen paylaştı. Temsilciler Meclisi heyeti nihai raporunda, "6 Ocak olaylarının hiçbiri onsuz gerçekleşmezdi" diye yazmıştı.

Trump'ın bu hamlesi, Özel Yetkili Savcı Jack Smith'in 6 Ocak cezai soruşturmasının görünüşe göre iddianame aşamasına yaklaştığı sırada geldi. Eski başkan geçen hafta sosyal medya platformunda, özel yetkili savcının kendisine soruşturmada "hedef" olduğunu bildirdiğini açıklamıştı.

Trump halihazırda 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin en önde gelen adayı. Diğer adaylardan bazıları Trump'ın Kongre Binası saldırısı öncesindeki eylemlerini ya da eylemsizliklerini eleştirmekten çekiniyor.
 

Truth Social

Trump, Kongre Binası isyanından ABD yönetimini sorumlu tutan mimi "yeniden doğruladı" (Truth Social)

 

Cumhuriyetçi Parti'nin diğer başkan adayı ve Trump'ın eski başkan yardımcısı Mike Pence ise pazar günü CNN'e konuştu. Pence, Trump'ın 6 Ocak'ta sarf ettiği sözler "pervasızca" olmasına rağmen "suç teşkil ettiğine henüz ikna olmadığını" söyledi. Pence, "Trump'ın o günkü niyeti neydi, gerçekten bilmiyorum" diye devam etti.

Benzer şekilde geçen hafta bir başka Cumhuriyetçi Parti adayı Florida Valisi Ron DeSantis, Trump'ı Kongre Binası'ndaki isyan sırasında yeterince çaba göstermemekle suçlamış ve "daha güçlü şekilde ortaya çıkması gerektiğini" söylemişti. DeSantis'in eski müttefikini eleştirme kararı, eski başkanın 6 Ocak'ta nasıl davrandığına ilişkin bir soruyu yanıtlamaktan kaçınmasından bir ay sonra geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU