Son yıllarda İsrail'in İran'a yönelttiği her tehdidin ve İsrail Hava Kuvvetleri'nin Suriye'ye uyguladığı her bombalamanın ardından Tel Aviv'deki siyasi ve askerî yönetim, "İran'ın Suriye'de mevzi edinmesi" endişesinden hareketle silahlanıyor.
Ancak kuzey cephesindeki güvenlik durumu ve ordunun "iki savaş arasındaki çatışma" planına odaklanma üzerine yürütülen bir İsrail araştırması, bu terimin kullanımının abartılı olduğunu ve Tel Aviv'in Suriye'yi sürekli bombalayarak yoğun bir şekilde uyguladığı çatışmanın, hedeflerini gerçekleştirmekle kalmayıp çoğu kez olumsuz sonuçlara da yol açtığını gösterdi.
Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan 50 sayfalık araştırma, Suriye'ye ve Lübnan'a yönelik güvenlik geriliminin yanı sıra, Rusya ve ABD'nin bölgedeki rolüne ilişkin çeşitli yönleri ele aldı ve özellikle "iki savaş arasındaki çatışmanın" faydasına odaklanarak birkaç tavsiye sundu:
- İsrail'in, Suriye Rejimi Başkanı Beşşar Esad'ın vaziyetinin ve bölgesel meşruiyetinin değişimiyle üstlendiği bedele karşılık Hizbullah'ı hedef alarak çatışma operasyonlarını önemli hedeflere odaklamak.
- Sivil hedeflere saldırma ve bölgede şiddet içermeyen, örtülü ve siyasi araçlar oluşturup kullanma üzerine yeniden düşünmek.
- Hizbullah'ı dizginlemeye yönelik baskıyı artırmak için Hizbullah milisleri, Lübnan hükümeti ve Lübnan halkı arasında belirgin bir ayrım yapmak.
- Sadece "İran'a karşı savunma cephesi" kavramının sınırlı ve güçlü amacı için değil, aynı zamanda Amerika'nın bölgeye olan ilgisinin yenilenmesine ve İran'ın büyüyen gücüne karşı bir denge ağırlığı oluşturulmasına katkı sağlayacak daha geniş bir çerçevede bölgesel ve küresek ittifaklar oluşturmak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çok cepheli bir savaş
İsrailli araştırma, İsrail ordusunun çeşitli yönlerden zayıf olduğu konusunda uyararak "ordunun çok cepheli çatışmalara hazır olması, yeteneklerini kapsamlı bir şekilde inceleyip (özellikle kara, lojistik, büyük güçlerle operasyonlar ve ihtiyat ordusu gibi) ihmal edilen yönlere ilginin yenilenmesi" önerisinde bulundu.
Araştırma, İsrail ordusunun gerçek bir çoklu cephe senaryosuyla başa çıkabileceği bir durum oluşturma yeteneğini sorguladı.
Esad rejiminin istikrarı
"İki savaş arasındaki çatışma", esasen Suriye'nin bombalanmasına ve uzak hedeflere odaklandı.
Ancak gerek Suriye rejiminin istikrarı gerek ABD'nin uzaklaşmasına karşılık İran ile -araştırmanın adlandırmasıyla- bölgedeki muhalifleri arasındaki yakınlaşma olsun, bölgenin sahne olduğu bölgesel değişimler, çatışmanın getirdiği olumsuz bir yönün sonuçlarıydı ve hiçbiri İsrail'in lehine değildi.
Araştırmaya göre "Suriye'nin sürekli olarak yoğun bir şekilde bombalanması ve liderliğinin bu bombardımanın başlangıcında reddetmekten veya sorumluluğu üstlenmekten kaçınarak izlediği yolun aksine, İsrail'in sorumluluğu üstlenmesi, İran'ı destekleyen ve Tel Aviv'e karşı olan bir eksenin oluşmasına yardımcı oldu. Bu da çatışmaların birden fazla cepheye yayılması ve farklı düşmanlar belirmesi riskini artırıyor."
İsrail ordusunun "iki savaş arasındaki çatışma" planının olumsuz etkisinin bir diğer yönü de şu ki ordunun istihbarat ve siber operasyonlara ek olarak hava ve gizli operasyonlara da odaklanması, özellikle ordunun çok cepheli bir savaş için temel görevleri ve hazırlıkları aleyhine olarak pahalı araçların kullanımına yol açtı.
Araştırma, İsrail'deki askerî ve siyasi liderlerin son dönemde yaptığı açıklama ve tehditlerin aksine ordunun birçok yönden bu hazırlığa sahip olmadığını gösterdi ve "askeri liderlik ile ordunun hava, kara ve deniz kuvvetlerinin bu tür çatışma koşullarına uyum sağlamada gerçek zorluklarla karşılaşacağı yönünde bir korku olduğu" konusunda ısrarcı oldu.
Operasyonu bitirme gerekliliği
Araştırmanın en önemli tavsiyelerinden biri, "iki savaş arasındaki çatışma" planının nasıl bitirileceği üzerinde derinlemesine bir araştırma yapmak, düşmanın ve özel olarak da Hizbullah'ın askerî yeteneklerinin artmasını önlemekle sınırlı operasyonlara odaklanmak ve İran'ın Suriye'de mevzi edinip kökleşmesine ilişkin kırmızı çizgiler hakkında konuşmayı bırakmak.
Bu tavsiyelere karşılık araştırma, İsrail'in durumun gerçeğine rağmen çok cepheli bir savaştan korkmuyor görünmesi ve daha önemlisi de "düşmanın belirlediği herhangi bir kırmızı çizgiyi kabul etmemesi" gerektiğini düşünüyor.
Araştırma, ABD'nin Ortadoğu bölgesine dönüşünü sağlamak ve ona önemli bir rol temin etmek için yoğun bir çalışmanın gerektiği ve bunun da "sadece bölgesel değil, İran'a ve bölgedeki destek eksenine, aynı şekilde Rusya'ya ve Çin'e karşı koyabilecek büyük bir ağırlık oluşturacak küresel ittifaklar da kurmakla" yapılacağı üzerinde durdu.
10 yıl
İsrailli araştırma, ordu tarafından "Suriye'den Lübnan'daki Hizbullah'a gelişmiş silah naklini önlemek gibi belirli hedeflere yönelik operasyonlar" olarak 2013'te başlatılan ve geniş çaplı bir harekâta dönüşen "iki savaş arasındaki çatışma" planının 10'uncu yıldönümüne denk geldi.
Araştırma, İsrail'deki karar mercilerine "planın yararlılığını ve İsrail'in bölgesel durumuna etkisini yeniden incelemenin önemi" konusunda açık bir yönlendirme gibiydi.
Buna göre "farklı rakiplerin her aşamasında plana bakış açısını yeniden incelemek de önemli", zira bu, ordunun hazır olmadığı bir zamanda rakiplerin risk alma ve operasyon yürütme hazırlığını artırıyor.
Nehariya'dan Eilat'a
Bu araştırmanın yayınlanmasından saatler sonra doğaüstü yeteneklere sahip olduğunu iddia eden Haham Nir Ben Artzi, İsrail hükümetine karşı protesto eylemlerini durdurma çağrısında bulunarak "Hizbullah'ın, İsrail'in (İsrail'in kuzeyindeki) Nehariya'dan (güneydeki) Eilat'a bir saldırı başlatma konusundaki zayıflığına dair bir tahkikat yaptığını" açıkladı ve şöyle dedi:
Hizbullah, İsrail'in ve İsrail halkının nabzını yokluyor, Güvenlik Bakanlığı ile ordunun ne kadar zayıf olduğunu kontrol ediyor ve Tel Aviv'e ve peş peşe şehirlere karşı Nehariya'dan Eilat'a bir saldırı başlatmak için hükümetin ne yapacağını bilmez halde olduğu uygun bir anı kolluyor. Bu, durumun gerçek bir resmi.
Haham konuşmasında, İsrail'de vaktin güvenliği artırmaya çalışmakla geçirilmesi ve (48 Filistinlilerinin yaşadığı) her bir köyde arama yapılması için çağrıda bulundu.
"Zira Metula'dan Eilat'a kadar bazı Araplar, silah ve cephaneye sahip."
Haham Ben Artzi'ye göre "Hizbullah'ın Tel Aviv'e ve çevresine yönlendirilerek yerleştirilmiş binlerce füzesi var. Bunun için Lübnan'dan, Hizbullah, Hamas ve el-Cihad tarafından ve aynı şekilde Cenin'den, el-Halil'den, Nablus'tan ve İran'dan bir düğmeye basmak gerekiyor. Herkes orada bekliyor. Öte yandan Batı Şeria'da Yom Kippur Savaşı (Ekim 1973 Savaşı) gibi bir savaş yürütmek için bu anı bekleyen Filistinliler var."
Independent Arabia