BP ve Azerbaycan şirketi SOCAR, İsrail'e Doğu Akdeniz'de gaz arama teklifi götürdü

BP ve BAE'ye ait ADNOC, martta İsrailli NewMed'in yarısını satın almayı da teklif etmişti

Haberde, Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizinin, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz yataklarını daha önemli hale getirdiğine dikkat çekildi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) merkezli petrol devi BP ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama ruhsatı almak için İsrail'e ortak teklif götürdüğü bildirildi. 

BK merkezli haber ajansı Reuters'ın kimliğini paylaşmadığı kaynaklara dayandırdığı haberine göre BP ve SOCAR, İsrailli enerji devi NewMed'le birlikte pazar günü ruhsat almak için ortak teklif verdi.

Teklif götürülen bölgenin, İsrail'in münhasır ekonomik bölgesi sınırları içindeki Leviathan ve Tamar doğalgaz sahalarına yakın bir noktada olduğu bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NewMed, ABD merkezli çokuluslu petrol devi Chevron'un işlettiği ve 12 milyar metreküp doğalgaz üretilen Leviathan sahasının en büyük hissedarı konumunda.

BP, SOCAR ve İsrail Enerji Bakanlığı, Reuters'ın yorum taleplerine yanıt vermedi. Ajans, NewMed'in başvuru metninde teklifin "uluslararası şirketlerle" ortak verildiğinin belirtildiğini de aktardı. 

Haberde söz konusu teklifin, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Abu Dabi Emirliği'ne ait enerji şirketi ADNOC'la BP'nin, martta NewMed'in yüzde 50'sini satın almak için 2 milyar dolar teklif vermesinin ardından gerçekleştiğine de dikkat çekildi.

İsrail Enerji Bakanlığı'ndan pazar günü yapılan açıklamada, 9 şirketten oluşan 4 konsorsiyumun ruhsat teklifi verdiği bildirilirken, firmaların adları paylaşılmamıştı.

Reuters, şirketlerden birinin BK merkezli Energean, diğerinin de İsrail merkezli Ratio Energies olduğunu yazdı. Ratio teklif verildiğini doğrularken, Energean ajansın yorum taleplerini reddetti.


Independent Türkçe, Reuters, Report

DAHA FAZLA HABER OKU