BM, Suriye'nin muhaliflere yardım için koştuğu şartlara tepki gösterdi: "Kabul edilemez"

Suriye'nin kuzeybatısındaki 4 milyonu aşkın kişi genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan bu yardımlara muhtaç

Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın yer aldığı sınırın Suriye tarafında Babülhava Sınır Kapısı bulunuyor (AP Arşiv)

Suriye yönetiminin perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup göndererek, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına 6 aylığına izin vereceklerini duyurmasının yankıları sürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Esad yönetiminin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım gönderilmesi için koştuğu şartları "kabul edilemez" diye nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği belgede iki koşula işaret edildi: Suriye hükümetinin "BM 'terörist' olduğu belirlenen yapılarla iletişim kurmamalı" vurgusunda bulunması ve bölgeye yapılacak tüm yardımların Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı tarafından denetlenip ulaştırılması. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İç savaşın 2011'de başlamasıyla birlikte Esad yönetimi neredeyse tüm muhalifleri terörist olarak niteledi. İlk şart bu sebepten dolayı kabul edilmedi. 

İkinci şarta karşı çıkılmasının gerekçeleri de bölgede ne Kızılhaç'ın ne de Suriye Kızılayı'nın bulunması ve BM'nin bağımsızlığını koruma çabaları.

Diğer yandan Suriye'nin teklifinin "BM'nin sınır ötesi insani operasyonlarını Babülhava sınır kapısından kanun çerçevesinde sürdürmesi için temel" oluşturabileceği de belirtildi.

Suriye'nin kuzeybatısındaki 4 milyonu aşkın kişi genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan bu yardımlara muhtaç. 

Suriye'nin perşembe günü BMGK'ye gönderdiği mektupta Esad yönetiminin insani yardımların ulaşımını kolaylaştırmayı hedeflediği öne sürülerek şu ifadelere yer verilmişti:

Suriye Arap Cumhuriyeti, egemen bir kararla, BM ve özel ortaklarına Babülhava sınırından Suriye hükümetiyle tam işbirliği ve koordinasyon halinde olacak şekilde ülkenin kuzeybatısında ihtiyacı olan kişilere insani yardım taşınmasına bugünden itibaren 6 ay için izin veriyor.

BMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyordu. En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı.

BMGK'de, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere yardım yapılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresini uzatmayı öngören iki ayrı tasarı onay alamamıştı. Son olarak salı günü Suriye'nin müttefiki Rusya, 9 aylık uzatma tasarısına karşı veto hakkını kullanırken Moskova'nın 6 aylık uzatma teklifi de yeterli oy alamadı. Hem Rusya hem de Suriye yardımların mevcut çerçevede yapılmasının Esad yönetiminin egemenliğini ihlal ettiğini belirtiyor. 

Suriye'deki iç savaş 500 binden fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişininse evinden olmasına yol açtı. 

Şubattaki Türkiye merkezli depremler de bölgede 5 bine yakın kişinin ölümüne neden oldu. BM, depremden sonra sınırda açılan iki ek noktadan Şam'ın izniyle 13 Ağustos'a kadar yardım ulaştırabiliyor. Ancak yine de yardımların yüzde 85'inin Babülhava'dan ulaştırıldığı bildiriliyor.  


Independent Türkçe, BBC, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU