Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e yaptırım çağrısı, Havana yönetiminden tepki topladı.
Küba Ulusal Meclisi'nden çarşamba günü yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
AP, Küba'yı yargılayacak ahlaki, siyasi ve hukuki yetkiden yoksundur. Bu tavır, Avrupa Birliği'nin (AB) Latin Amerika ve Karayipler'le ilişkilerini yeniden başlatma hedeflerine gölge düşürebilir.
AB liderleri, haftaya Belçika'nın başkenti Brüksel'de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'na (CELAC) üye ülkelerin liderleriyle bir araya gelecek. AB, Küba'nın yanı sıra aralarında Arjantin, Şili ve Kolombiya'nın da yer aldığı 33 ülkeden oluşan CELAC'la 8 yıl aranın ardından ilk kez toplantı düzenleyecek.
AP kritik zirve öncesi 12 Temmuz'da yaptığı toplantıda, AB ülkelerinden Küba'daki "baskıcı rejimi" kınamalarını istedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İspanya'nın radikal sağcı VOX partisinden AP üyesi Hermann Tertsch, Temmuz 2021'de Havana yönetimine karşı yapılan büyük protestoları hatırlatarak, "Bugün Kübalıların sefalet, korku, adaletsizlik ve yalanlarla dolu bir rejime son verilmesi talebiyle sokaklara döküldüğü günü anıyoruz" dedi.
AP, 11 Temmuz 2021'de patlak veren protestoların ardından hapse atılanların "haksız yere cezalandırıldığını ve derhal serbest bırakılması gerektiğini" de savundu.
Ekonomik kriz, gıda ve ilaç kıtlığına karşı başlayan gösterilerin ardından ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün aktardığına göre en az 1400 kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 700 kişi hapse atıldı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, mayısta Küba'ya düzenlediği ziyarette, ABD'nin ülkeye 61 yıldır uyguladığı ambargoyu eleştirmişti.
Havana yönetimi, AP'nin açıklamasının da ABD ambargosuna destek olduğunu savunarak, "Bu, ABD'nin 60 yılı aşkın süredir Küba halkına büyük zarar veren soykırımcı ablukasını meşrulaştırma girişimine katkıda bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.