Ukrayna: Wagner savaşçıları silahlı isyan sırasında nükleer cephaneliğe ulaştı

Gelişmenin Kremlin'le isyan liderlerinin görüşmelerini hızlandırdığı iddia edildi

Wagner savaşçıları Kremlin'le varılan anlaşmanın ardından Belarus'a çekilmeyi kabul etmişti (Reuters)

Ukrayna istihbaratı, Wagner güçlerinin 24 Haziran'da Rusya'da gerçekleştirdikleri silahlı isyan sırasında nükleer silahların tutulduğu Voronej-45 askeri üssüne ulaştığını öne sürdü.

Bölgedeki kameralar Wagner güçlerinin üssün 100 kilometre yakınına kadar ulaştığını ortaya koysa da ondan sonraki saatlerde nelerin yaşandığına ilişkin bir kanıt bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de Ukrayna istihbarat servisi başkanı Kirilo Budanov, Reuters'a verdiği röportajda savaşçıların Sovyet döneminden kalma küçük nükleer silahların tutulduğu üsse başarılı bir şekilde giriş yaptığı söyledi.

Budanov, "Eğer son adama kadar savaşmaya hazırlandıysanız, bu elinizi ciddi şekilde güçlendirecek tesislerden biridir" diye konuştu.

Ukraynalı general Voronej-45 üssünde sırt çantası boyutunda nükleer silahların stoklandığını öne sürdü.

Budanov, Wagner savaşçılarıyla nükleer silahları ayıran tek şeyin nükleer cephaneliğin kapısı olduğunu söylerken, "Cephaneliğin kapıları kapalıydı ve bu nedenle teknik bölüme giremediler" diye konuştu.


Rusya'nın kontrolü altındaki doğu Ukrayna'dan konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak da Wagner'in stratejik bölgeye giriş yaptığını ve bu gelişmenin Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun arabuluculuğunda gerçekleşen anlaşmayı hızlandırdığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Adam Hodge konuyla ilgili, "Bu haberi doğrulayamıyoruz. Nükleer silahların veya malzemelerin risk altında olduğuna dair bir işaret görmedik" dedi.

Amerikalı Bilim İnsanları Federasyonu'ndan nükleer araştırmacı Matt Korda ise Rusya'nın nükleer cephaneliğine ulaşmanın zorluğuna dikkat çekerken, "Eğer nükleer silahlara ulaşan kötü niyetli bir aktör olursa, silahları tamamen parçalanmış bir halde bulacaklar. Bunların özel bir ekipmanla birleştirilmesi ve özel izinlerinin girilerek aktif hale getirilmesi gerekecek. Bunun için de Rusya'nın nükleer cephaneliğini korumakla yükümlü 12. Direktörlük'teki birilerinden yardım almak gerekiyor" dedi.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU