İspanya, Kanarya Adaları açıklarında kaybolan 300 göçmeni arıyor

"Her dakika çok değerli"

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında 7 bin 213 göçmen tekneyle Kanarya Adaları'na ulaştı (Facebook / Salvamento Maritimo)

İspanya'da sahil güvenlik ekipleri, Kanarya Adaları açıklarında kaybolan üç göçmen teknesini aramayı sürdürüyor. 

İspanyol arama kurtarma grubu Salvamento Maritimo'dan yapılan açıklamada, salı günkü çalışmalarda da  kayıp göçmenlerin bulunamadığı belirtildi.

Sivil toplum kuruluşu (STK) Caminando Fronteras da Senegal'den yola çıkan üç teknede toplamda en az 300 göçmenin olduğunu bildirdi. 

STK'nin kurucusu Helena Maleno, yaklaşık 200 kişiyi taşıyan geminin 27 Haziran'da Senegal'in Casamance bölgesindeki Kafountine şehrinden yola çıktığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maleno, Kanarya Adaları'nın 1700 kilometre güneyinde yer alan bu şehirden yola çıkan gemide birçok çocuğun da yer aldığını belirtti. Teknede tam olarak kaç çocuğun olduğu henüz bilinmiyor. 

STK'nin açıklamasında, yaklaşık 50 ve 70 göçmeni taşıyan diğer iki teknenin de 23 Haziran'da Senegal'den yola çıktığı bilgisi verildi. 

Maleno, salı günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda zamanın azaldığına dikkat çekerek, "Senegal'den çıkan, en az 300 kişiyi taşıyan ve Atlantik'te kaybolan üç tekneyi bulmamız için her dakika çok değerli" ifadelerini kullandı. 

İspanyol sahil güvenlik ekipleri, pazartesi günü Kanarya Adaları açıklarında 86 kişiyi taşıyan bir teknenin tespit edildiğini bildirmişti. İlk etapta bunun 200 göçmeni taşıyan tekne olduğu düşünülmüş fakat daha sonra başka bir tekne olduğu ortaya çıkmıştı.
 


Senegal'de ana muhalefet lideri Ousmane Sonko, salı günü yaptığı açıklamada göçmenlerin kaybolmasından hükümeti sorumlu tutarak, Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın kamu politikalarının başarısızlığının "korkunç ve üzücü" bir tablo yarattığını savundu.

Öte yandan Senegal Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, göçmenlerin kaybolduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı savunuldu. 

Bakanlık, 28 Haziran - 9 Temmuz'da Fas açıklarında 260 Senegallinin kurtarıldığı bilgisini paylaşırken, bunların söz konusu teknelerdeki göçmenler olup olmadığına dair açıklama yapılmadı.

Kafountine Belediye Başkanı David Diatta ise şehri terk eden göçmenler olduğunu söylerken, bu kişilerle ilgili bilgisi bulunmadığını öne sürdü. Diatta, söz konusu kişiler arasında Senegallilerin, Gambiyalıların, Ginelilerin ve Sierra Leonelilerin olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, AFP, BBC, Africa News

DAHA FAZLA HABER OKU