İnsan soyuna ait en eski genetik veri çıkarıldı

Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalıların uzak kuzeni

1938'de keşfedilen tür, tanımlanan ilk insansılar arasında (Wikimedia Commons)

Araştırmacılar, yaklaşık iki milyon yıl önce Güney Afrika'da yaşamış eski bir insan türüne ait diş fosillerinden genetik veriler çıkardı.

Bu veriler şimdiye kadar herhangi bir insansıdan (hominin) elde edilen en eski genetik bilgi niteliğinde.

Bilim insanları, soyu uzun süre önce tükenen bu canlının insan soy ağacının tam olarak neresinde yer aldığını anlamaya çalışıyor.

Henüz hakem incelemesinden geçmeyen bulgular, internet sitesi BiorXiv'de erişime açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma makalesinde 18 bin yıldan daha eski olan herhangi bir insansıdan daha önce hiç genetik materyal elde edilemediği ifade edildi.

Yeni araştırmada bu engelin üstesinden gelen ve büyük bir atılıma imza atan ekip, her biri yaklaşık 2,42 milyon yıl önce yaşamış olan Paranthropus robustus türüne ait 4 bireyin diş minesinden protein dizileme verilerini analiz etmeyi sürdürüyor.

Güney Afrika'daki Johannesburg kentinin 40 kilometre kuzeybatısındaki Swartkrans mağarasında keşfedilen dişlerin, ani sel baskını sonucu bu bölgede biriktiğine inanılıyor.

Araştırmacılar kütle spektrometrisi adı verilen bir yöntem kullanarak her bir dişteki yüzlerce amino asidi dizilemeyi başardı.

Bu sayede P.robustus'un diğer insansı türlerle evrimsel ilişkilerine dair hayati bilgiler elde etti.

Makalede, "P.robustus'u insansılar içinde ve Homo sapiens, Neandertaller ve Denisovalıları içeren soyun bir dış grubu olarak yerleştirdik" ifadeleri yer aldı.

Diğer bir deyişle bu insansı türü, büyük ölçüde insan ailesinin bir parçası. Ayrıca modern insanlar da dahil olmak üzere Avrasya'da ortaya çıkan insan türlerinin uzak kuzeni.

Paranthropus robustus, yaklaşık 2,27 ila 0,87 milyon yıl önce, Güney Afrika'da yaşamıştı. Bu türün kalıntıları şimdiye dek Kromdraai, Swartkrans, Sterkfontein, Gondolin, Cooper's ve Drimolen mağaralarında bulunmuştu.

 

Indepenent Türkçe, IFL Science, Nature

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU