'Eski' medya endüstrisi imparatoru Rupert Murdoch, her zaman yeni önerilere susamış 'yeni' medya endüstrisi adamı Mark Zuckerberg için, "öğrenecek çok şeyi olmayan bir öğrenci gibi görünüyor" diyor.
Murdoch, 'geleneksel medya' arenasında kendi efsanesini yaratacak kadar uzun yaşadı.
Avustralya ve Yeni Zelanda gibi zengin ve müreffeh Batı'nın çevresinde yer alan ülkelerde gelecek vadeden bir gazete yayıncısı olarak hayatına başlarken, koşullar ona Batı'nın en önemli kalelerinde ve hassas sinirlerinde ağır büyüklükteki unvanları, devasa varlıkları ve süper güçlü ve etkili unvanları kontrol etmesini sağlayan devasa ve genişleyen bir imparatorluk kurmasına izin verdi.
Medya tekelinin simgesi haline gelen Murdoch, sektörün inceliklerine hakimiyeti ve kurumlarını yönetme becerisi sayesinde milyarlarca dolar kâr elde etti.
Gündemleri eğlence, finans, iş ve siyaseti çeşitli biçimlerde içerecek şekilde genişledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak Silikon Vadisi'nden genç Zuckerberg, Facebook adını verdiği bir iletişim sitesi fikriyle Murdoch mitini baltalamakla tehdit etti.
Daha büyük bir imparatorluk kurmayı başaran Zuckerberg, küresel iletişim ortamındaki gelişmelerle daha uyumlu, sürdürülebilirlik ve kâr konusunda daha yetenekli görünüyor.
Bu genç adam, dünya medyasında boy gösterdiğinden beri bir saat bile unutulmadı.
Rakipleri ise onun büyük bir tutku ve iştahla yuttuğu büyük pastayı paylaşmak için ayaklanıp güçlerini seferber edip fikirlerini bilerken, genellikle onun yeni adımları karşısında şaşkınlığa düştüler.
Son yıllarda Zuckerberg, dünyanın çoğu kıtasında sosyal medya, teknoloji ve veri alanlarında faaliyet gösteren ve değeri 200 bin ila 19 milyar dolar arasında değişen yaklaşık 70 şirket satın aldı.
Bu genç adam, rakiplerine, görevi devralmak, misyonunu paylaşmak, ürünlerini kopyalamak veya iş modelini taklit etmekten başka bir seçenek sunmuyordu.
Buna paralel olarak, siyasi alanda faaliyet gösteren reklam şirketlerine veya halkla ilişkiler kurumlarına sattığı kullanıcı bilgilerini bir metaya dönüştürerek mahremiyet çağının sonunu getirdi. Bu, 2018 yılındaki Cambridge Analytica skandalıyla ortaya çıktı.
Twitter, kendisini entegre bir siyasi ve entelektüel iletişim mekanizması ve siyasi aktörler, entelektüeller ve aktivistler tarafından paylaşılan bir alan haline getiren seçkin bir hizmet kapsamıyla Mark Zuckerberg imparatorluğu karşısında sarsılmaz bir şekilde duruyordu.
Ayrıca medya profesyonelleri, Twitter'da halkın geniş kesimlerini ilgilendiren soruların çoğuna cevap buluyordu.
Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolarlık kafa karıştırıcı bir anlaşmayla satın aldı.
Musk kendisini bir Lexus sürerken bulan gururlu bir genç adam kadar yönünü kaybetmiş görünüyordu.
Bu nedenle, gideceği yere barış içinde ulaşmak yerine insanların dikkatini çekmeye odaklandı ve boş böbürlenmeler, pervasız kararlar ve kötü tasarlanmış politikalar onu yönlendirmeye başladı.
Zuckerberg, Twitter'ın bocaladığını, reklam verenlerin reklamları geri çektiğini, kullanıcıların tutarsız kararları protesto ettiğini ve platformun zorlandığını gördü.
Hiç zaman kaybetmeyerek iş modelini kopyaladı ve özel ilgi alanını paylaştı.
Zuckerberg, yeni uygulamasını başarılı Instagram platformuna bağladıktan sonra geçen hafta Threads adlı kendi Twitter uygulamasını kurdu.
Üzerinde bazı değişiklikler yaptı ve lansmanının ilk saatlerinde on milyonlarca kullanıcı uygulamada hesap açtı.
İnsanlar uygulamayı incelemeden Musk'ın bocalayan yönetimine inatlarından ötürü bu yeni platforma akın etti.
Analistler yaklaşımlarını, yeni rakibin darbeleri altındaki Twitter dünyasının tehdidi ve servis sağlayıcılar arasındaki yoğun rekabetin kullanıcıların yararına olması gibi fikirlere odakladılar.
Threads tarafından sunulan yeni avantajlar, Twitter'ı hizmetini iyileştirmeye ve performansını geliştirmeye, rekabetçi kalmaya ve yıllarca süren başarı ve nüfuzdan sonra gerektirdiği maddi ve manevi değeri feda etmemeye itebilir.
Ancak en önemli fikir birçok kişi tarafından gözden kaçırıldı. Meta şirketiyle dünyanın en önemli sosyal medya uygulamalarının büyük bir kısmına sahip olan Zuckerberg, dayanılmaz derecede tehlikeli bir adam haline geldi.
Bugün Meta, sahip olduğu Facebook, WhatsApp, Instagram, iddialı yeni Metaverse, Twitter'ın muadili Threads ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren onlarca başka şirketle, sektördeki küresel medya tekelinin en bariz modelini temsil ediyor.
Meta aracılığıyla, bireylerin ve toplumların algısal haritalarını istikrarlı bir şekilde kontrol eden Zuckerberg, dünyanın farklı ülkelerinde milyarlarca insan için en büyük kişisel bilgilere sahip. Bu, tarih boyunca bir adamın elinde toplanan en büyük bilgi gücü…
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil