Almanya'da satışa sunulacak 1350 dolarlık zayıflama iğnesi tartışma yarattı

İlaç ABD'de satışa çıktıktan sonra hızla popülerleşmişti

AB üyesi 27 ülkedeki nüfusun yaklaşık yüzde 53'ünün fazla kilolu ya da obez olduğu biliniyor (Reuters)

İlaç firması Novo Nordisk, ABD'de çok popüler hale gelen obezite iğnesi Wegovy'i Almanya'da da satışa sürmeye hazırlanıyor. 

Avrupa pazarında ilacın satılacağı üçüncü ülke olan Almanya'da, ilacın sağlık sigortası kapsamı dışında bırakılması ise tartışma yaratmış durumda.

Ülkede onlarca yıldır uygulamada olan kamu sağlığı yasaları zayıflama, cinsel iktidarsızlık ve kellik gibi sorunlara yönelik ilaçları bir sağlık gerekliliğinden çok yaşam tarzı tercihi olarak kategorize ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Obeziteyle mücadele eden vatandaşlarının oranı Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde olan Almanya bu konuda bölgedeki diğer ülkelere oranla daha katı yasalara sahip.

Uzmanlara göre bu durum Novo ve diğer ilaç şirketlerinin Avrupa hükümetleriyle girdiği obezite ilaçlarının ödemelerinin devlet tarafından yapılması mücadelesinin biraz daha çetin hale gelmesi anlamına geliyor.

Novo'nun Almanya'da piyasaya sürmeye hazırlandığı ve fiyatını henüz açıklamadığı zayıflama ilacının ABD'deki liste fiyatının 1350 dolar olduğu biliniyor.

İlacın kilo fazlalılığı nedeniyle oluşabilecek tedavisi masraflı bazı hastalıklara çözüm olabileceğini belirten endokrinoloji doktoru Martin Merkel, "Hepimiz zayıf olsaydık, kaç tane diz ameliyat edilmek zorunda kalmazdı?" ifadelerini kullandı.

Merkel ayrıca diyet ve sporun zayıflama konusunda kısıtlı bir başarı sağladığına dikkat çekti.


Birmingham'daki Aston Üniversitesi'nden diyetisten Duane Mellor ise, daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmenin ilaçlardan öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Reuters'a konuyla ilgili bilgi veren Almanya Sağlık Bakanlığı, zayıflama ilaçlarıyla ilgili yasal düzenlemeleri değiştirmeyi düşünmediklerini ifade etti.

İlacın satışta olduğu diğer iki Avrupa ülkesi Norveç ve Danimarka da benzer şekilde ilacı sigorta kapsamında değerlendirmiyor. Her iki hükümet de ilacın aylık 160 ila 350 dolar arası olan masrafının sağladığı faydalara oranla çok yüksek olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar ABD’de çok sayıda ünlünün reklamını yaptığı bu tarz iğne ve ilaçlara dair uyarıda bulunarak obezitenin asıl kalıcı çaresinin sağlıklı bir diyet ve spordan geçtiğini belirtiyor. İlacın deneme süreçlerinde tedavi bittikten sonra kimi kullanıcıların kilolarını geri aldığı bazı kullanıcıların da istenmeyen yan etkilerle karşılaştığı görüldü.

 

Independent Türkçe, Reuters, BNN, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU