Trump'ın "Savaşı 24 saatte bitiririm" sözlerine Zelenski'den yanıt

Yaklaşan ABD seçimleri Ukrayna savaşının gidişatı için de kritik önemde

500. gününü geride bırakan Ukrayna savaşında 9 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna savaşını bir günde bitireceği yönündeki iddiasına yanıt verdi.

ABC'den Martha Raddatz'a bir röportaj veren Ukrayna lideri, savaşı bir günde bitirmenin güzel bir fikir olduğunu ancak gerçek yaşamda uygulanamayacağını söyledi.

Rusya'nın ilk olarak 2014'te Kırım'ı ilhak ederek Ukrayna'yı işgal harekatına başladığını hatırlatan Zelenski, "Donald Trump'ın görev süresinde zaten bu 24 saate sahip olduğu görülüyor. Topyekûn bir savaşta değildik ama savaştaydık. Yönetimdeyken böyle bir vakti vardı ama başka önceliklere sahip olduğunu varsayıyorum" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski, "Eğer Ukrayna'nın canı pahasına savaşı bitirmek söz ediyorsak, başka bir deyişle topraklarımızdan vazgeçmemiz isteniyorsa, bu yolla Biden'ın da 5 dakika içinde savaşı bitirebileceğini düşünüyorum. Ama bunu kabul etmeyiz" ifadelerini kullandı.

Yaklaşan ABD seçimlerinden kaygı duyup duymadığı sorulan Ukrayna lideri şu ifadeleri kullandı:

Bu bir iç politika meselesi. Kararı Amerikalılar verecek ve buna müdahale etmek istemem. Ancak Ukrayna'ya verilen partiler üstü desteği korumak bizim için önemli. Anladığımız kadarıyla ABD'deki belli siyasetçilerden Ukrayna'ya verilen yardımın azaltılmasına yönelik tehlikeli sinyaller geliyor.

ABD'de Cumhuriyetçiler, Biden yönetiminin Kiev'e verdiği askeri desteği desteklese de parti içinde Trump'ın liderlik ettiği kanat ve Trump'ın başkan adaylığındaki rakibi Florida Valisi Ron DeSantis çatışmanın ülke içi öncelikleri geri plana attığını düşünüyor.

Gelecek seçimler için adaylığını açıklayan bir diğer isim olan eski Başkan Yardımcısı Mike Pence ise 29 Haziran'da Kiev'e bir ziyaret düzenleyerek Ukrayna'ya destek konusunda rakiplerinden ayrı bir pozisyon almıştı. Pence ziyaretinde Ukrayna'ya tereddütsüz destek açıklaması yapmıştı.

Konuyla ilgili mayısta bir açıklama yapan Donald Trump, savaşı hızlı bir şekilde bitirebileceğini söylerken, "24 saat sürer. Bunu sonlandıracağım. Kolay olacak" diye kullanmıştı.

Donald Trump görev süresi sırasındaysa, Kongre'nin onayladığı Ukrayna'ya askeri yardım paketini askıya almıştı. Trump'ın Zelenski'den o dönem başkan adayı olan Joe Biden'ın oğlunun Ukrayna'daki iş ilişkileri nedeniyle soruşturma başlatmasını istediği ve bu nedenle paketi askıya aldığı iddia edilmişti.

Bu olay Donald Trump hakkında azil soruşturması başlatılmasına neden olmuştu.


Independent Türkçe, ABC, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU