Saakaşvili'nin tartışma yaratan görüntülerinden sonra Zelenski'den Gürcistan'a 48 saat süre

Eski Gürcistan lideri 2021'den bu yana cezaevinde tutuluyor

Saakaşvili, Tiflis'te görülen duruşmaya video konferans yöntemiyle katıldı (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Gürcistan'ın Kiev Büyükelçisi'ne ülkesine dönmesi için 48 saat süre verdi.

Zelenski, büyükelçiden eski Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili'nin çıkarıldığı mahkemedeki sağlıksız görüntüsüyle ilgili Tiflis yönetimiyle görüşmesini istedi.

Ukrayna lideri, cezaevindeki Saakaşvili'nin Ukrayna'da ya da Batı'da bir kliniğe yatırılarak tedavi görmesini talep etti.

2004'ten 2013'e kadar Gürcistan'ı yöneten Mihail Saakaşvili, 2021'de görevi suistismal etmek suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün görülen duruşmasında aylar sonra ilk kez görüntülenen Gürcü siyasetçinin neredeyse tanınmayacak derecede zayıfladığı ve sağlık durumunun kötüleştiği ekranlara yansımıştı.

Duruşma sırasında üzerindeki tişörtü kaldırarak vücudunu gösteren Saakaşvili'nin kaburga kemiklerinin sayılacak zayıfladığı görülmüştü.

Gürcü siyasetçi ülkesindeki birkaç televizyon kanalı tarafından canlı yayımlanan duruşmada, "Tamamen masum bir adam hapiste tutuluyor. Herhangi bir suç işlemedim. Hapiste tutulmak beni kırmayacak. Gürcistan siyasetine aktif şekilde dahil olacağım" ifadelerini kullandı.

Görüntüler üzerine harekete geçen Kiev yönetimi, 2019'da Ukrayna vatandaşı olan Saakaşvili'nin "Gürcü yetkililerin aracılığıyla Rusya tarafından öldürüldüğü" yönünde bir açıklama yaptı.

saakasvili
Saakaşvili'nin dünkü duruşmadaki görüntüsü (solda) ve 2021'deki ilk duruşmasında çekilen görüntü (sağda) (Reuters)


Zelenski'nin paylaşımında, "Bugün, dışişleri bakanlığına Gürcistan Büyükelçisi'ni çağırarak kınamalarımızı ona iletme ve başkentiyle 48 saat içinde görüşmeler yürütmek için Ukrayna'dan ayrılmasını isteme talimatı verdim" dendi.

Büyükelçi hakkında sınır dışı kararı verilip verilmediği bilinmiyor.

2021'de tutuklanarak cezaevine gönderilen Mihail Saakaşvili, burada 50 gün süren bir açlık grevine başlamış, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine grevi sonlandırmıştı.

Dokatorlar Saakaşvili'nin cezaevindeki koşullar nedeniyle hayatını kaybetme riski taşıdığını söylerken, Gürcü yetkililerse gerekli tıbbi desteğin sağlandığının öne sürüyor. 


Independent Türkçe, Guardian, Kyiv Post

DAHA FAZLA HABER OKU