Ukrayna yönetimi, Zaporijya Nükleer Santrali'nde patlama bekliyor

Ukraynalı vekil Kira Rudik, vatandaşlara konuyla ilgili eğitim verildiğini söyledi

1985'te faaliyete geçen Zaporijya, Avrupa'nın en büyük nükleer güç santrali (Reuters)

Ukraynalı milletvekili Kira Rudik, Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde bir patlama beklediklerini ve bu nedenle bölgede yaşayan vatandaşlara eğitim verdiklerini söyledi.

Sky News'e konuşan Rudik, "Bir nükleer patlama için hazırlık yapıyoruz ve tüm dünya izliyor. Yapılabilecek hiçbir şey yok" dedi.

Rusya'nın BM yetkililerinin santrale girişine izin vermediğine dikkat çeken Rudik, Ukrayna'nın defalarca kez santralin tarafsız bölge olmasını önerdiğini ancak Moskova'nın bunu reddettiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna askeri istihbaratının başındaki Kirilo Budanov da Rus güçlerinin santraldeki 6 reaktörün 4'üne patlayıcılar yerleştirdiklerini öne sürmüştü.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada Moskova'nın Rus askerlerine 5 Temmuz itibariyle santrali terk etme emri verdiği bildirilmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bu açıklamanın santralde olası bir acil durum yaşandığına yönelik endişeleri artırdığı düşünülüyor.

Rus güçleri, Zaporijya Nükleer Santrali'nin kontrolünü Mart 2022'de ele geçirmişti.

6 Haziran'da Kahovka Barajı'nın yıkılmasının ardından santraldeki soğutma sistemlerinin zarar görebileceği yönündeki uyarıları da beraberinde getirmişti.

Rus kamikaze drone'ları Ukrayna'yı zorluyor

Cephe hattının gerisindeki nükleer santralde patlama endişesi yaşanırken, cephe hattındaki çatışmalara ise Rusya'nın Lancet tipi kamikaze drone'ları damga vuruyor.

Telegraph'a konuşan Ukrayna Savunma Bakanlığı danışmanı Yuri Sak, Rusya'nın kamikaze drone'lara daha fazla yatırım yapmaya başladığını söyledi. 

3 kiloya kadar patlayıcı taşıyabilen Lancet'ler, alçak irtifada uçuyor ve yüksek manevra kabiliyetine sahip savaş aletleri olarak biliniyor.

Cephe hattını Ukrayna zırhlılarına tehdit oluşturan Lancet'lerle mücadele etmek istediklerini söyleyen Sak, bunun için Alman yapımı hava savunma sistemi Gepard'ların faydalı olabileceğini belirtti.

Sak, "Taşınabilirler. Hızlı bir şekilde dönüş yapabiliyorlar ve iyi bir radar sistemleri var" diye konuştu.

Almanya şu ana kadar Ukrayna'ya 34 Gepard göndermiş, 18 ek sistem için de gönderme kararı çıkmıştı.

Lancet'leri durdurabilmek için elektronik savaş ekipmanlarının da önemli olduğunu belirten Sak, "Modern sinyal kesici cihazlar anti-drone kabiliyetlerimiz için çok önemli. Ancak bunlara sahip değiliz ve müttefiklerimize bakıyoruz. Umarım bir gün bunlardan daha fazlasına sahip oluruz" diye konuştu.


Independent Türkçe, NY Post, Washington Post, RT

DAHA FAZLA HABER OKU