İsrail Başbakanı Netanyahu açıkladı: Protestolara neden olan yargı reformunda sürpriz adım

"Halkın nabzını tutuyorum"

Tel Aviv'deki protestocular, geçen ayki eylemde Netanyahu'ya ithafen "Asla diktatör olamayacaksın" yazılı pankart açmıştı (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) söyleşisinde, tartışmalı yargı reformunda köklü değişikliğe gidileceğini söyledi.

Netanyahu, meclise Yüksek Mahkeme'nin kararlarını değiştirme yetkisi veren maddeyi taslaktan çıkardıklarını belirtti.

73 yaşındaki lider, iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören maddenin de yeniden gözden geçirileceğini söylerken, ne tür değişikliklere gidileceğine dair bilgi paylaşmadı.

Öte yandan İsrail liderinin işaret ettiği değişiklikler, hem kendi radikal sağcı hükümetinden hem de muhaliflerden tepki topladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu'nun partisi Likud'dan bir grup milletvekili, başbakanın değişiklik kararına karşı tasarının orijinal halini savunacaklarını söyledi. 

Filistin düşmanlığıyla tanınan radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir de Netanyahu'yu "protestoculara teslim olmakla" suçladı.

Yargı reformuna karşı sokaklara dökülen protestoculardan Tamar Krongrad ise Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye "Biz ülkemizin ruhu için mücadele veriyoruz. Bir kişinin verdiği tek bir söyleşi her şeyi çözüme kavuşturamaz" dedi.

Netanyahu, WSJ'ye söyleşisinde "Halkın nabzını tutuyorum" diyerek, protestocuların taleplerinin farkında olduğunu söyledi. 

Öte yandan başbakan, reform paketinden geri adım atmayacağını ve tasarıyı meclisten geçirmeye kararlı olduğunu belirtti.

Netanyahu hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören reform paketi nedeniyle İsrail yaklaşık 24 haftadır protestolarla sarsılıyor. 

Başbakan, yoğun tepkilerin ardından 27 Mart'ta reform paketine dair görüşmelerin ertelendiğini duyurmuş fakat tasarıdan vazgeçmediklerini belirtmişti. 
 


Washington yönetimi de yargı reformu tasarısına karşı çıkmıştı. Netanyahu, kasımdaki seçimleri kazandıktan sonra henüz Beyaz Saray'a davet edilmemesine ve ABD Başkanı Joe Biden'le birebir görüşmemesine de değindi.

"Biraz vakit alabilir ama bence Biden'la görüşmeliyim" diyen İsrailli lider, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi duruma geldiğini savundu.

Netanyahu, uzun vadede Arap devletleriyle ve Filistinlilerle barışın da mümkün olduğunu söyleyerek, "Arap-İsrail çatışmasını etkili şekilde sonlandırabiliriz. Bunun aynı zamanda Filistinlilerle barışı sağlayacağını da düşünüyorum" dedi.

İsrail lideri, radikal sağcı hükümetin Filistinlilere ya da Arap ülkelerine yönelik "aşırılıkçı tutumlar sergilemediğini" savunarak, koalisyon ortaklarına dair "Onlar bana katıldı. Ben onlara katılmadım. Günün sonunda politikalar benim ve Likud'daki meslektaşlarım tarafından belirleniyor" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU