BK Savunma Bakanlığı: Wagner isyancıları, Rusya'nın stratejik özel görev uçağını düşürdü

"Wagner lideri Prigojin, mürettebatın ailesine 50 milyon Rus Rublesi teklif etti"

BK Savunma Bakanlığı, İl-22'nin vurulmasının Rus orudusu için "psikolojik şok" yaratacağını savundu (Telegram)

Wagner isyancılarının, Rusya'daki ayaklanma sırasında ordunun Ukrayna cephesinde kullandığı stratejik bir özel görev uçağını vurduğu iddia edildi.

Birleşik Krallık (BK) Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Wagner savaşçılarının İlyuşin İl-22 model özel harekat uçağını vurduğu öne sürüldü.

Ayaklanmayı yakından takip eden Rus bloggerlar, Wagner isyancılarının vurduğu uçağın modelini İlyuşin İl-18 olarak açıklamıştı.

BK Savunma Bakanlığı, İl-18'den daha üst model bir olan İl-22'nin elektronik keşif ve hava komuta sistemlerine sahip olduğuna, Ukrayna hava sahasına girmeden faaliyet gösterebildiğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, İl-22'nin Rusların savaşta kullandığı önemli uçaklardan biri olduğuna işaret edilerek, "Bu durum, özellikle yüksek tempolu operasyonlar sırasında Rusya'nın kuvvetlerini komuta ve koordine etme kabiliyetini muhtemelen zayıflatacaktır" dendi.

Öte yandan Belarus merkezli haber sitesi Nexta ise Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'ndeki Voronej şehrinde düşürülen uçaktaki 10 mürettebatın da yaşamını yitirdiğini öne sürdü. Buna ek olarak Rus ordusuna ait 5 helikopterin daha Wagner askerleri tarafından vurulduğu iddia edildi. Rus bloggerlarsa düşürülen helikopter sayısının üç olduğunu bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 26 Haziran'da yaptığı açıklamada Wagner isyancılarının pilotları öldürdüğünü doğrulamıştı. Ancak tam olarak kaç pilotun hayatını kaybettiği bilinmiyor. Rus bloggerlar, 13 pilotun öldürüldüğünü öne sürerken, Putin herhangi bir rakam paylaşmamıştı.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in İl-22 gibi stratejik bir uçağın vurulmasından rahatsız olduğu da ileri sürüldü. Buna göre Prigojin, "Konvoydan bir aptal, uçan her şeyi vurmaya başladı" dedi.

Ayrıca Prigojin'in hayatını kaybeden mürettebatın ailesine 50 milyon Rus Rublesi (yaklaşık 14,7 milyon TL) tazminat ödemeyi teklif ettiği de savunuldu. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph, iddiaların henüz bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı. 
 


Wagner isyanı

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ertesi gün ele geçirmişti.

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun cumartesi günü devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti. Kremlin'den yapılan açıklamada da Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko salı günkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söyledi. 

Ayrıca Putin, Ukrayna cephesinde yoğun çatışmalara giren Wagner'e geçen yıl mayıstan bu yana devletin kasasından toplamda 1 milyar dolar finansman sağlandığını da açıklamıştı. 


Independent Türkçe, Telegraph, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU