ABD'nin başkentinde farelere karşı köpekler ve kediler görevde

"İlkel ama etkili"

Köpekli ekip, üç saatte 30'dan fazla fare avladı (AFP)

ABD'nin başkenti Washington, farelerle boğuşuyor. Kent sakinleri, farelere karşı köpek ve kedilerle savaşıyor.

Washington, ABD'de en çok fare bulunan ilk 5 kent arasında yer alıyor. Kış mevsiminde havanın eskisi kadar soğuk olmaması, nüfusun artması ve açık havada yemek alanlarının pandeminin ardından çoğalması bu sorunu daha da kötüleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fare ihbarı yapılan telefon hattı 2022'de, bir önceki seneye kıyasla 2 bin artışla 13 bin 400 çağrı aldı. 

Bazı Amerikalılar farelere karşı toplandı. Grup, eğittikleri dakhund ve teriyer cinsi köpeklerle sokakta fare arıyor. 

AFP, çok çeşitli grubun içinde siyah, beyaz, yaşlı, genç, kentli, banliyölü ve hatta komşu eyaletlerden gelen kişiler olduğunu bildirdi.
 

Köpek
Köpek eğitmeni Marshall Feinberg, "Köpekler ve insanlar, kentimize yardım etmek için birlikte çalışıyor" dedi (AFP)​​​​​​


Emekli polis memuru Bomani Mtume, haber ajansına ekibe martta Barto adlı köpeğiyle katıldığını söyledi. "İlk avlandığımızda fareler koşmadı bile, sadece köpeklere baktı" diyen Mtume, hayvanların artık daha ürkek olduğunu belirtti. 60 yaşındaki eski polis şöyle konuştu:

Birbirini tanımayan köpekler bile birlikte çalışmaya başladı. Bu çok güzel bir şey.

Teddy Moritz, oğlu ve torunuyla Delaware'den fare avına çıktığını açıkladı. 75 yaşındaki "Büyükanne Ölüm" lakaplı kadın, "Fare nüfusunu doğal yoldan kontrol etmek iyi" dedi.

Moritz, fare zehrinin hayvanları birkaç günde öldürdüğünü, köpeklerinse farelerin "bir şey hissetmesini engellediğini" söyledi:

İlkel ama etkili.

AFP, Moritz'in fare avı eğitimi alan dakhundların yetiştirilmesinde rol oynadığını bildirdi.

Kemirgen uzmanı Bobby Corrigonb, fare avlamanın etkili olup olmadığına dair bilimsel verilerin çok kısıtlı olduğunu söyledi. Corrigon, bu tür uygulamaların yüzlerce yıl öncesine dayandığını hatırlatırken zehrin şahin ve baykuş gibi diğer hayvanlara zarar verdiğini belirtti.

Tuzakların fareleri öldürmesinin günler sürebileceğini kaydeden uzman, avlanmanın daha insani bir seçenek olduğunu öne sürdü.

Washington, fare avlamada kedilerden de yararlanıyor. Hayvan kurtarma örgütü Humane Rescue Alliance Başaknı Lisa LaFontaine, 2017'de başlattıkları “Mavi Yakalı Kediler” programıyla kentte 400 kediyi birer dükkana yerleştirdiklerini belirtti. Kediler böylece güvenli bir ortamda yaşarken farelerin de işletmelere zarar vermesini engelliyor.
 

Kedi
Tim Williams, müşterilerin Rue'yu çok sevdiğini söyledi (AFP)


Başkente bağlı Alexandria'daki Greenstreet Growers adlı çiçekçinin yöneticilerinden Tim Williams, program sayesinde sahiplendikleri Rue adlı kedinin çok caydırıcı olduğunu söyledi. Williams, Rue sayesinde gelir kayıplarının yüzde 10 azaldığını açıkladı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU