Kanada yargısından ilk kez "incel terörü" kararı çıktı

Ontario'da yargıç, 2020'deki masaj salonu saldırısının ceza kanunundaki terör faaliyeti tanımına uyduğunu söyledi

Şubat 2020'de bir genç Kanada'da bir masaj salonunda bir kadını öldürmüştü ve 6 Haziran 2023'te bir yargıç bunun bir incel terörizmi eylemi olduğuna hükmetti (CBC News/The National/YouTube)

Kanada'da bir yargıç, 2020'de bir masaj salonuna yapılan saldırının incel (Incel, İngilizce'de istemsiz anlamındaki "involuntary" ve bekar manasındaki "celibate" kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kavram -ed.n.) ideolojisinden esinlendiğini ve bir terör eylemi olduğunu belirterek daha önce benzeri görülmemiş bir hüküm verdi.

Yargıç Suhail Akhtar, Şubat 2020'de bir masaj salonunda bir kadını bıçaklayarak öldüren ve bir diğerini öldürmeye teşebbüs eden adamın kadın düşmanı incel hareketinden esinlendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada devleti incel terimini "üyelerinin toplumsal cinsiyet odaklı, şiddet içeren kadın düşmanı bir dünya görüşünü ifade ettiği ideolojik saikli, şiddet yanlısı aşırılıkçı bir çevrimiçi altkültür veya topluluk" olarak tanımlıyor.

CTV News'un Kraliyet Savcısı Lisa Mathews'tan aktardığına göre, bu kararla birlikte ilk kez incel bağlantılı bir olay terör eylemi kabul edilmiş oldu.

Haberlere göre katil, 2018'de Toronto'da meydana gelen ölümcül minibüs saldırısından sorumlu olan ve kendisini incel diye tanımlayan bir adamdan ilham almıştı.

Yargıç, masaj salonu saldırısının ceza kanunundaki terör eylemi tanımına uyduğunu söyledi.

Şu anda 20 yaşında ancak saldırı sırasında 17 yaşında olan katilin ismine, Kanada'nın Gençler Hakkındaki Ceza Adaleti Yasası uyarınca yerel medyada yer verilmedi.

CBC'nin haberine göre katil geçen yıl eylülde iki birinci derece cinayet ve bir cinayete teşebbüs suçlarını kabul etti ve şu anda cezasını bekliyor.
 

Incel iğrenç ve menfur bir ideoloji. Destekçileri tarafından gerçekleştirilen şiddet eylemleri artık bu ülkede terörizm olarak adlandırılabiliyor.

Poilievre, bu incelleri çekmek için YouTube videolarına incel etiketleri koyduğunda, gerçekten de terörizmi teşvik etmiş olabilir.


Yargıç Akhtar kararını salı günü Zoom üzerinden tebliğ etti ve gerekçesini daha sonraki bir tarihte açıklayacağını söyledi.

Şubat 2020'de, o tarihte 17 yaşında olan kişi North York'taki bir masaj salonuna girmiş ve başka bir kadın silahını elinden almadan önce 24 yaşındaki resepsiyon görevlisi Ashley Noell Arzaga'yı 40'tan fazla kez bıçaklayarak öldürmüştü.

Downsview'deki masaj salonunun sahibi, 2020'de CTV News Toronto'ya konuşmuş ve saldırganın büyük bir palayla salonuna girip Arzaga'yı bıçakladıktan sonra kendisini ağır şekilde yaralamasının ardından "hayatı için savaşmak" zorunda kaldığını söylemişti.
 

Bir mahkeme incel ideolojisini terör teşviki olarak kabul etti. Zanlı cinayetin intikam olduğunu söyledi ve kendini incel hareketinin bir parçası olarak tanımladı. 

"Kanada devleti incel terimini 'üyelerinin cinsiyet odaklı, şiddet içeren kadın düşmanı bir dünya görüşünü ifade ettiği bir çevrimiçi altkültür veya topluluk' olarak tanımlıyor."


Zanlının üzerine "thot slayer" (kaltak doğrayıcı) kelimeleri kazınmış bir kılıç kullandığı bildirildi. "Thot" (kaltak) kadınlar için kullanılan aşağılayıcı bir kelime.

Yerel medyanın haberlerine göre zanlının 18 Temmuz'da mahkemeye çıkarılması planlanıyor.

Sanığın yetişkin olarak yargılanması için yapılan başvuru henüz ne karara bağlandı ne de planlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU