Irak, teröre ve IŞİD'e karşı verdiği mücadeleden nefes almasının hemen ardından sokak satıcılarının işgal ettiği kaldırımların kaosuyla ve arabaların çoğu şehrin ana caddelerinde yığılması nedeniyle trafik mayınlarıyla karşı karşıya kaldı.
Öyle ki bu durum, özellikle de popüler sokaklarında trafik kazalarına neden olmaya başladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Irak'taki Genel Trafik Departmanı Medya Direktörü Tuğgeneral Ziyad el-Kaysi, sokaklardaki ve vatandaşların yürümesi için tahsis edilen kaldırımlarda, sokak satıcılarının mallarını sergilemesi nedeniyle kaos baş gösterdiğini söyledi.
Kaldırımları istila etmenin verdiği kaosla yayalar, sokakların her iki tarafına park eden araçlarla çarpışmamak için sokaklarda tezgahların ve araçların yanlarından uzaklaşarak yol ortasında yürümek zorunda kalıyor.
Tuğgeneral Kaysi'ye göre sonunda vatandaşlar zikzak çizerek yürümek zorunda kalıyor. Bu nedenle de trafik yoğunlaşıyor.
Iraklı yetkili, Bağdat'taki Trafik Departmanının kaldırımlardaki durumdan sorumlu olmadığını söylerken, ancak kaldırımlara park etmeme kararını ihlal eden araç sahiplerine derhal para cezası kesmesi gerektiğini belirtti.
Yetkiliye göre suiistimallerin giderilmesi için özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde ve ticari alanlarda çok sayıda kampanya başlatmak Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda.
Yetkililerin çağrısı
Ayrıca, tezgâh sahipleri ve sokak satıcıları, Bağdat'taki yerel yetkililerin tek gelir kaynaklarını bırakmaları yönündeki çağrılarıyla karşı karşıya.
Bağdat'ın Karada bölgesinde bir ayakkabı satıcısı, "Yedi yıldır burada çalışıyorum. Nereye gidiyoruz. Dükkanların kiraları pahalı. Burayı kiraladım (kiranın ne kadar olduğunu ve kime gittiğini söylemeyi reddetti. Ne yazık ki zaman zaman bu alanlardan uzaklaştırma kampanyalarına maruz kalıyoruz. Allah'ın kapısında nereye gidiyoruz?" ifadelerini kullandı.
2003 yılında Irak'a yönelik ABD askeri müdahalesinden ve Bağdat'ın düşüşünden bu yana Filistin Caddesi, başkentin diğer ana caddeleri gibi, mallarını teşhir etmek için kaldırımların kontrolünü ele geçiren sokak satıcılarının kaosuna tanık oldu.
Beş kişilik bir ailenin geçimini sağlayan, 23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi olan ve kaldırımda meyve suyu satmaya çalışan Salim, "Irak'ta iş bulmanın zorluğu, bizi bu şekilde para kazanmaya iten şey oldu. Çalışmayı bırakırsam bana yardım etmek için kim inisiyatif alacak?" dedi.
Iraklı genç M. V de 17 yıldır inanç turizmi ile ünlü Kazımiye bölgesinde çocuk kıyafetleri satıyor. M.V. "2006 yılından beri burada farklı milletlerden çok sayıda ziyaretçi ile çalışıyorum ve işler iyi. Allah'ın kapısında kazananlarız (sokak satıcıları). Bazen mallarımıza polis tarafından el konuluyor ve geri vermeleri için yalvarıyoruz. Durumlarımı anlıyorlar ve mallarımızı geri veriyorlar" diye konuştu.
Modern kulübeler
Iraklı platformlardan biri olan 'Blueberry', Instagram uygulaması üzerinden kaldırımların satıcıların mallarını sergilemek için kullanılması da dahil olmak üzere Irak sokaklarında yaşanan olumsuzluklara ışık tutmaya çalıştı.
Platformun içerik yöneticisi Mays Misak, "Bu olguyu ortadan kaldırma görevi öncelikle devlete ait olsa da, resmi makamlar hoşgörülü davranmakta, kanunları ihlal edenlere karşı sert davranmamaktadır" dedi.
Irak vatandaşı sadece satıcıların kaldırımları sömürüsünden ve hukuksuzluktan değil, Bağdat belediyesinin uygulamaya başladığı sokakları genişletme, mahalleleri daraltma ve kaldırım ve caddeleri gölgeleyen ağaçların kesilmesi gibi devletin devreye soktuğu çözümlerden de zarar görüyor.
Irak hükümeti, sokak satıcıları olgusuna ciddi çözümlerle sunmama suçlamasıyla karşılaşırken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Necm el-Akabi, "İki yıldır Bağdat'ta ve tüm vilayetlerde hazır modern kulübeler yapmak için çabalıyoruz. Ancak ilgililer (kaldırım satıcıları) buralara girmek istemiyor" şeklinde konuştu.
Akabi, "Parlamento, özel sektörü büyük ölçüde desteklemek için Sosyal Güvenlik Kanunu'nun birkaç maddesini oyladı. Bütçeyi tamamladıktan sonra yakın gelecekte geri kalan maddeleri oylamayı umuyoruz" açıklamasında bulundu.
Özel bahçeler
Ancak Iraklıların sokaklarda yürürken karşı karşıya kaldığı başka bir kriz daha var. Zeyyune'den Mana Adnan, "Bölgemde, kaldırımların işgalinden ve özellikle ev sahiplerinden mustaribim. Bir vatandaş yürümek isterse ya evlerin bitişiğindeki kaldırımları ağaçlandırılmış ya da özel bahçe gibi çitle çevrilmiş olarak buluyor. Şansı yaver giderse bu kaldırımın kenarından geçecek bir yer bulabiliyor" dedi.
Adnan, "Halka açık bir sokakta yürümek zorunda kalmamın ardından diz eklemime zarar veren bir kaza geçirdim. Kaza anında yürüyemediğimi için çok büyük bir acı ve utanç hissettim" ifadelerini kullandı.
Ancak Iraklıların artan şikayetleri üzerine Bağdat Belediyesi, belediye suiistimallerinin ve ihlallerinin artmasına izin verme konusunda kusurlu olanın tespit edilmesini sağlayan 2018'den öncesine ait prosedürleri yeniden uygulamaya koyma kararı aldı.
Bu durum, temizlik departmanının bina ihlallerini ve kötüye kullanımları takip etmesine ve gerekli işlemi yapması için ruhsatlandırma departmanına bilgi vermesine olanak tanıyor.
Bağdat Belediyesi medya müdürü Riyad el-Matiri, "Iraklılar vatandaşlık ruhunu göstermeli, özellikle sokaklarda, umumi bahçelerde ve parklarda kamu mallarını korumalı, vandalizm yapmamalı ve buraların temizliğini sağlamalıdır" dedi.
Irak'ta siviller 'sandalye kirası' diye tabir edilen yasayla da karşı karşıya. Yasa, mağaza, restoran ve basit dükkân sahiplerini kapsıyor ve restoranların yıllık kira karşılığında dört veya altı masa kullanmasına izin veriyor.
Ancak kaldırımın yarısının yayalara bırakılması zorunlu. Bağdat Belediyesi İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Muhammed er-Rabii, "İlgili belediye dairelerinin özel onayları dışında kaldırımların işgal edilmemesini öngören yol cezası yasasını imzaladık. Bu onaylar, yol işgali konusunda geçici olarak kabul ediliyor" dedi.
Independent Arabia