Malezya belli miktarlarda uyuşturucu bulundurmayı suç olmaktan çıkarıyor

Hapishane nüfusunu azaltmak adına, suçlu bulunanlar rehabilitasyon merkezlerine gönderilecek

Malezya ve Singapur başta olmak üzere birçok Güneydoğu Asya ülkesi, uyuşturucu suçlarına yasalarla belirlenmiş katı cezalar uygulayarak bölgedeki uyuşturucuyla ilgili suçlara karşı sıfır tolerans gösteriyor (AFP)

Malezya, hapishane nüfusunu azaltmayı amaçlayan bir reformla az miktarlarda yasadışı uyuşturucu bulundurmayı ve kullanmayı suç olmaktan çıkarmaya ve bir Güneydoğu Asya ülkesi olarak uyuşturucu suçlarındaki idam cezasını hafifletme yönünde ilk adımı atmaya hazırlanıyor.

Ülkenin İçişleri Bakanı Datuk Seri Seyfettin Nasution İsmail, bununla ilgili yeni bir yasa tasarısının hazırlandığını ve temmuzda Bakanlar Kurulu’na sunulacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından "Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Yasası"nın tasarısı bu yıl içinde ilk kez okunmak üzere Parlamento'ya sunulacak.

Pazartesi günü Malezya'nın Serdang Tarım Sergisi Parkı'nda (MAEPS) gazetecilere konuşan İçişleri Bakanı, "İster bulundurma ister kullanma açısından olsun, bu yasanın asıl fikri vücutta daha az miktarda uyuşturucu bulunmasıyla ilgili suç türlerini normal bir uyuşturucu suçu olarak görmemekti" dedi.

Önerilen bu yasa hapishanelerdeki aşırı kalabalığı azaltmak adına, daha az suçtan suçlu bulunan bu uyuşturucu suçlularını Malezya'nın uyuşturucu karşıtı kurumu Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerine yönlendirmeye odaklanacak.

Bakan şöyle dedi: 

Bu kişiler doğrudan hapishaneye değil, kurumsal ya da toplum temelli tedavi ve rehabilitasyon için AADK'nin yetkisi altındaki rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilecek.

İçişleri Bakanı, yasa tasarısının hazırlanmasının da takvime uygun ilerlediğini belirtti.

Bu, Başbakan Enver İbrahim hükümetinin Malezya'da yürüttüğü bir dizi ceza adaleti reformunun sonuncusu.

Önceki aylarda Malezya, intihar teşebbüsünü suç kapsamından çıkarma girişimlerinin yanı sıra zorunlu idam cezasını ve ölüme kadar süren hapis cezalarını kaldırmıştı.

Coğrafi açıdan Malezya yasadışı uyuşturucu ticaretinde önemli bir geçiş noktası olarak kabul ediliyor. Polis 2022'de yaklaşık 29 bin kişinin çeşitli uyuşturucu suçlarından gözaltına alındığını ve bunların çoğunun bağımlı olduğunu ifade ediyor.

Başta Malezya ve Singapur olmak üzere birçok Güneydoğu Asya ülkesi, uyuşturucu suçlarına yasalarla belirlenmiş katı cezalar uygulayarak bölgede uyuşturucuyla ilgili suçlara karşı sıfır tolerans gösteriyor.

Sonuç olarak her iki ülke de uyuşturucu tüketimi, kaçakçılığı veya yasadışı uyuşturucu ticareti komplosuna dahil olduğu gerekçesiyle bazı ulusal ve uluslararası hükümlüleri mahkum ve idam etti.

Bu, uluslararası toplum ve aktivistler arasında da endişe dalgasına yol açtı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU