CNN depremzedelerle seçimi konuştu: "Cehennemin kapılarını kapatacağız"

"Bu bir afet değil, cinayetti"

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremlerde resmi rakamlara göre 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD merkezli yayım kuruluşu CNN, Türkiye'deki depremzedelerle seçimleri konuştu.

Tamara Qiblawi, Jomana Karadsheh ve Can Ertuna imzasını taşıyan haber, "Depremin harap ettiği Türkiye'nin güçlü lideri artçı sarsıntıdan kurtulabilecek mi?" başlığıyla yayımlandı.

CNN'in konuştuğu isimlerden biri olan 36 yaşındaki Hataylı Bedi Değirmenci, yaşanan trajediyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti suçladı.

Depremden 72 saat sonra akrabası ve İtalyan arama kurtarma ekibi tarafından enkazdan çıkarıldığını söyleyen Değirmenci, "Enkaz altındaki ilk 48 saatte, kızım Talya hayattaydı. Düzenli olarak konuşuyorduk. Sonra aniden konuşmayı bıraktı. Bu bir afet değil, cinayetti" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bedi Değirmenci depremlerde eşini, eşinin ailesini, 4 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğunu kaybettiğini söyledi.

Depremde 6 yaşındaki oğlunu kaybeden Değirmenci'nin baldızı Meltem Canımoğlu, "Yaşayan ölüler gibi hissediyoruz. Rüzgarda savrulan bir balon gibi hissediyorum" dedi.

Meltem Canımoğlu hâlâ depremde ölen anne ve babasına mesajlar attığını söylerken, eşi Ayhan Canımoğlu ise kederini seçim sandığına taşımaya kararlı olduğunu ve oyunu Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğini söyledi.

Canımoğlu, "Seçim sandığı yetkilileri sorumlu tutmak için tek yol. Umuyoruz ki, cehennemin kapılarını kapatacağız" şeklinde konuştu. 

Haberde depremlerin ardından Erdoğan iktidarının inşaat yönergelerini gevşetmekle eleştirildiğine dikkat çekildi.

Seçimlerle ilgili görüşü sorulan gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, "Bu Türk toplumunda gördüğüm en gergin dönem. Seçimler ülkenin hangi yönde ilerleyeceğiyle ilgili olacak ve Türkiye'nin nereye gideceğine ilişkin iki çok farklı görüş var" ifadelerini kullandı.

Bu bölünmüşlüğün depremle birlikte derinleştiğini belirten Aydıntaşbaş, "Deprem her iki tarafı da her şeyden daha çok konsolide etti" diye konuştu.

Haberde, depremlerin ardından muhalefetin Erdoğan'a olan kızgınlığının daha da arttığı belirtilirken, Erdoğan destekçilerinin ise yıkılan her şeyi yine mevcut cumhurbaşkanının onarabileceğini söylediği ifade edildi.

Kahramanmaraş'ta Erdoğan'a destek

6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'a da giden CNN ekibinin konuştuğu isimlerden biri şehirde kurulan çadır kentte yaşayan Nuray Canpolat oldu.

Yaşadığı evin ağır hasarlı olduğunu belirten Canpolat, "Tek isteğim bir ev. Ama apartmandaki tek kiracı olduğum için, kayıpları en son telafi edilecek kişilerden biri olduğumu biliyorum" ifadelerini kullandı.

Seçimlerle ilgili konuşan Canpolat, "Tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vereceğim. İnsanlar hatalar yapar ve insanları hatalarına rağmen seversiniz. Önce Allah, sonra cumhurbaşkanımız Erdoğan bizi korusun" dedi.

Kentte yaşamın yavaş yavaş normal akışına döndüğünü belirten CNN, Kahramanmaraş'ın önemli bölümünde Canpolat'ın fikirlerine benzer düşüncelere tanıklık ettiklerini aktardı.

Birçok Kahramanmaraşlı, ona sadık kalarak Erdoğan'a olan borçlarını ödeyeceklerini söyledi.

Kahramanmaraş pazarından bir esnaf, "Ülkede Erdoğan kadar sevilen başka bir lider var mı?" derken, bir başka pazarcı "Seçimi kaybetme ihtimali yok. Her zaman Tayyip, Tayyip, Tayyip. Yüzde 60 oy alacak" diye konuştu.

Ancak Kahramanmaraş'ta farklı düşünenler de yok değil.

CNN'e konuşan orta yaşlı bir adam, yakınlardaki bir Erdoğan posterinin olduğu yöne doğru tükürerek, "Eşimi, oğlumu ve iki torunumu kaybettim. Koyu bir AK Parti destekçisiydim ama şimdi ona tükürüyorum. Çoğumuz yapıyoruz" dedi. 

14 Mayıs'ta ilk kez oy kullanacak Ziya Kahveci ise, siyasetten uzak durmayı tercih ettiğini ancak seçim gecesinden endişeli olduğunu söyledi. 

Kahveci, "İktidardaki parti kaybederse sokağa çıkıp çatışacaklarını söyleyen yakın arkadaşlarım var. Onları sokağa çıkmamaları için ikna edemiyorum. Bana bağırıyorlar. Onlarla seçim hakkında bile konuşamıyorum. Ülkedeki kutuplaşma çok derin. Seçim gecesi hem apartmanın hem de evin kapısını kilitleyeceğim" dedi.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU