Reuters analizi: Depremzedeler, Erdoğan'a bağlılıklarını yeniden değerlendiriyor

Deprem bölgesinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu da favori değil

Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde inşaat çalışmalarının hızla başlayacağını açıklamıştı (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Kahramanmaraş'taki depremlerden etkilenenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve AK Parti'ye bakış açısındaki değişimleri değerlendirdi. 

"Türkiye'deki depremzedeler Erdoğan'a olan seçim bağlılıklarını yeniden gözden geçiriyor" başlıklı haberde, depremlerin ardından hükümete yönelik eleştirilerin artmasıyla AK Parti'nin garanti gördüğü oyların bir kısmını kaybedebileceği yorumu yapıldı. 

Haberde şu değerlendirmelere yer verildi:

Erdoğan geçmişte Çiğdemtepe ve Türkiye'nin güneydoğusundaki diğer köy ve kasabalardan gelen güçlü seçmen desteğine güvenebilirdi. Ancak büyük depremler ve arama kurtarma çalışmalarındaki gecikmeler, bir zamanlar sadık olan desteği daha belirsiz hale getirdi.

Haberde ajansın depermlerden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yurttaşlarla yaptığı söyleşiler de yer aldı. 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Çiğdemtepe mahallesinde yaşayan ve kimliğini paylaşmayan yurttaşın, şu sözleri öne çıkarıldı: 

Kimse niye bilmiyor ama tüm bu köy AKP'ye oy verdi. Deprem kesinlikle fikrimizi değiştirdi çünkü ilk müdahale ekipleri ve çadırlar çok geç geldi.

Yine Kahramanmaraş'ta yaşayan ve kimliğini paylaşmak istemeyen bir öğrencinin şu sözleri de aktarıldı: 

Fikrim tamamen değişti. Biz burada AKP'den başka bir şey bilmiyoruz ama bu deprem bizim için her şeyi değiştirdi. Bunlar ne yaptıklarını bilmiyor.

Reuters, diğer yurttaşlardan aldığı görüşleri de şöyle özetledi:

Pek çok kişi, binlercesi sarsıntılarda yıkılan 8 kata kadar betonarme apartmanların inşa edilmesine yıllarca izin veren AKP'nin inşaat politikalarına kızdı. Bazıları geçen hafta depreme daha hızlı müdahale edilebileceğini söyleyerek af dileyen Erdoğan gibi siyasi liderlerin duyarsız açıklamalarından rahatsız olurken, bazıları da hükümetin bölgedeki binaları sadece bir yıl içinde yeniden inşa etme planıyla alay etti.

 


Öte yandan haberde, ajansın iletişime geçtiği ve kimliği gizli tutulan AK Parti yetkililerinin, seçmenlerin öfkesinin farkında olduğu da belirtildi. Yetkililerle görüşmeler şöyle aktarıldı: 

Bir parti yetkilisi, bölge sakinlerinin dikkatini bölgedeki yeniden inşaat çalışmalarına ‘yönlendireceklerini' ve bunu da Erdoğan'dan başka hiç kimsenin hızlı şekilde yapamayacağını vurguladı. Bir diğer yetkiliyse yıkılan ve ağır hasar nedeniyle yıkılması kararlaştırılan 227 bin binanın olduğu bir bölgede, yeniden inşaat çalışmalarını gündeme getireceklerini söyledi.

Reuters, Millet İttifakı'nın pazartesi günü açıkladığı adayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesinde nasıl değerlendirildiğini de yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki seçmenlerin muhalefetin adayını açıklamakta geç kaldığını düşündüğü, çoğunlukla da "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gibi milliyetçi kökenleri olan bir adaya oy vermeyi tercih ettikleri" belirtildi.

Haberde, Adıyaman'ın Besni ilçesinden kendisini Mahmut olarak tanıtan yurttaşın, "Mayısta seçim yapmak akıllıca değil. İnsanlar acı çekiyor, hâlâ acı çekiyoruz" sözleri de paylaşıldı.

Normalde Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) oy verdiğini söyleyen sigorta şirketi çalışanının, şu ifadeleri aktarıldı: 

Muhalefete oy vermek isteyen çok kişi var... Ben de verebilirim ama Kılıçdaroğlu'na oy vermem çünkü tek bir seçim bile kazanmadı.

Haberde, kendisini Mehmet olarak tanıtan ve Pazarcık ilçesine bağlı İğdeli köyünde çiftçilik yapan 70 yaşındaki yurttaşın şu sözlerine de yer verildi: 

Son 20 yılın hükümeti halk için çalışmıyor. Muhalefetin de bunu yapabileceğine inanmıyorum. Köklü değişime ihtiyacımız var.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Birleşmiş Milletler'in açıkladığına göre deprem nedeniyle Suriye ve Türkiye'de en az 850 bin çocuk yerinden oldu.

Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı da etkiledi.

Erdoğan, 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada depremden etkilenen 10 ilde üç aylığına olağanüstü hal ilan etmişti.



Independent Türkçe, Reuters, UN News

DAHA FAZLA HABER OKU