Oxfordlu araştırmacılar keşfetti: Cinsiyet eşitsizliği kadınların beyninde bazı bölgeleri inceltiyor

Araştırmacılar özellikle üç beyin bölgesine dikkat çekiyor

Bulgular, cinsiyet eşitsizliğiyle ruh sağlığı sorunları ve düşük akademik performans arasında sinirsel bir bağlantıya işaret ediyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Yaklaşık 8 bin kişinin MR görüntülerinin incelendiği araştırma, cinsiyet eşitsizliğinin kadınların beyin yapısını değiştirdiğini ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin yürüttüğü çalışmaya göre, cinsiyet eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde kadın ve erkek beyinleri arasındaki farklılıklar açıkça tespit edilebiliyor.

Buna göre ayrımcılığa uğrayan kadınların beynindeki 68 bölgeden üçünde incelme görülüyor.

Araştırma ekibi, 29 ülkede yürütülmüş 139 çalışmada çekilen MR görüntülerini inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özellikle 18-32 yaş arası erkek ve kadınların beyinleri arasındaki farklılıklara odaklanan araştırmacılar, elde ettikleri bulguları ülkelerdeki eşitsizlik indeksleriyle karşılaştırdı.

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan bulgular, bu ülkelerde yaşayan kadınların beynin üç bölgesindeki kortikal kalınlığın daha az olduğunu ortaya koydu.

Kadınlarda incelme tespit edilen bu bölgeler; sağ kaudal anterior singulat girus, sağ orbitofrontal girus ve sol lateral oksipital korteks diye adlandırılıyor.

Bu üç bölge, duygusal dayanıklılık durumundan ve özellikle depresyondan etkilendiği bilinen alanlar.

Cinsiyet eşitliğine dair daha başarılı görülen ülkelerde ise kadın ve erkeklerin beyinlerinin çok benzer göründüğü, hatta kadınların beyinlerindeki bazı bölgelerin boyutunun (istatiksel açıdan anlamlı olmasa da) daha büyük olduğu saptandı.

Bilim insanları, zor geçen çocukluk dönemlerinin beyindeki belirli bölgelerin gelişimini etkilediğini zaten biliyordu.

Yeni araştırmada göze çarpan üç bölge, daha önce zorlu çocukluk geçiren kişilerin yer aldığı çalışmalarda da dikkat çeken bölgelerdi.

Oxfordlu ekip, beyin bölgelerindeki incelmelerin özellikle gençken maruz kalınan yoksulluğun ve ayrımcılığın etkilerini gözler önüne seren bir belirti olduğunu vurguluyor.

Araştırmanın başyazarı Dr. Nicolas Crossley, "Analizimiz, beyin yapısındaki bazı farklılıklarının, birçok kadının yaşadığı olumsuz sosyal çevreyle ilişkili olduğunu düşündürüyor" ifadelerini kullanıyor:

Bu değişiklikler, özellikle duyguların kontrolünde rol oynayan ve aynı zamanda depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi stresle ilişkili durumlardan etkilenen beyin bölgelerindeydi.

 

Independent Türkçe, Oxford Üniversitesi, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU