Taha Akyol: AYM Başkanı ne diyor?

Akyol, “Arslan’ın, Cumhurbaşkanı’nın huzurunda yaptığı konuşmada yargı bağımsızlığını vurgulaması günümüz şartlarında özellikle önemlidir” görüşünü paylaştı

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Taha Akyol, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Prof. Zühtü Arslan’ın AYM’nin kuruluşunun 61. yıldönümü nedeniyle düzenlenen sempozyumdaki açış konuşmasını değerlendirdi.

Akyol, “AYM Başkanı ne diyor?” başlıklı yazısında Arslan’ın konuşmasında hukukun üstünlüğünü savunduğunu ve yüksek bir akademik düzey örneği ortaya koyduğunu belirterek, “Prof. Arslan’ın, Cumhurbaşkanı’nın huzurunda yaptığı konuşmada yargı bağımsızlığını vurgulaması günümüz şartlarında özellikle önemlidir” ifadesini kullandı.

Akyol şöyle devam etti:

Anayasa’nın 138. Maddede, mahkemelere emir ve talimat, hatta tavsiye ve telkinde bulunmayı bile yasakladığını hatırlatan Arslan şöyle diyor: “Yargı bağımsızılığı ve tarafsızlığı hâkimin çekinmeden ve endişe duymadan, herhangi bir dış tesir altında kalmadan, tarafsız tutumla ve özgürce karar vermesidir.” Ama bizde istenilen kararı vermeyen hakimler başka illere sürgün ediliyor! Cumhurbaşkanı, hakimlere “coğrafi teminat” getirerek bunun önleneceklerini söylemişti. (30 Mayıs 2019) Dört yıl geçti bu söz yerine getirilmedi, son yargıç sürgünü Ekşi Sözlük davasında yaşandı. Dahası, iktidar 2014’te, Ceza Kanunu’nun 277. Maddesini değiştirdi, “soruşturma” aşamasında hakimlere talimat vermeyi suç olmaktan çıkardı ve bu hâlâ yürürlükte! Hukukun genel hatta felsefi prensipleri ne kadar önemli görüyorsunuz; bu prensiplere ayrıntılar da bile uymamak ne büyük haksızlıklara yol açıyor. Hukuku felsefesiyle savunan hukukçulara daha bir saygı duyuyorum.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU