İstihbarat belgeleri: Kremlin, Almanya'da radikal sağ ve solu bir araya getirmeye çalışıyor

Rusya, Ukrayna'ya desteği zayıflatmak amacıyla radikal sağ AfD için bir manifesto bile hazırlamış

Wagenknecht, Alman hükümetinin Ukrayna'ya silah vermesine karşı başkent Berlin'de şubatta düzenlenen büyük protestoyu da organize etmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Kremlin'in Almanya'da radikal sağ ve solu savaş karşıtlığı kisvesi altında birleştirmeye çalıştığını öne sürdü.

WP, adını açıklamadığı Avrupalı bir istihbarat servisinden alıp incelediği ve Rusya devletine ait olduğunu iddia ettiği belgelere dayanarak, Kremlin'in bu yöndeki ilk hamlelerini eylül başlarında yaptığını savundu.

Temmuz-kasım aylarına ait olduğu iddia edilen belgelerdeki bilgilere göre, Kremlin yetkilileriyle Rus siyaset danışmanları strateji belirlemek için farklı görüşmeler yaptı. 

Buna göre Kremlin'den yetkililer, söz konusu görüşmelerde danışmanlara Almanya'dan başlayarak Avrupa'da savaş karşıtı bir tutum oluşturulması talimatı verdi. WP, böylelikle Moskova'nın Batı'da Ukrayna'ya verilen desteği zayıflatmayı hedeflediğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgelerde Rus siyasi danışmanlarla Alman yetkililer arasında yapılan herhangi bir görüşmenin yer almadığı da aktarıldı. 

Öte yandan Almanya'daki Sol Parti'den (Die Linke) Sahra Wagenknecht'in eski eşi Ralph Niemeyer'ın ve radikal sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi'ne (Alternative für Deutschland -AfD) üye birkaç siyasetçinin, Rus yetkililerle iletişime geçtiği iddia edildi.

Wagenknecht, özellikle Almanya'nın Ukrayna'ya silah ve tank göndermesine karşı çıkmasıyla da gündemde.

WP, söz konusu belgelerin "Kremlin'in radikal sağ ve solu bir araya getirip, hükümet karşıtı protestoları destekleyerek, Alman siyasetine doğrudan müdahalesini ilk kez ortaya koyduğunu" ileri sürdü. 

Rus siyasi danışmanların AfD'nin yüzde 13'lük oyunu yükselterek gücünü artırmayı planladığı ve parti için bir manifesto yazdığı da iddia edildi. 
 


Haberde, manifestoda şu ifadelerin yer aldığı savunuldu: 

Kararlarının sonuçlarını öngöremeyen yeteneksiz siyasetçiler, Almanya'yı ülkemizin ve halkımızın doğal müttefiki olan Rusya'yla çatışmaya sürükledi. Çıkarlarımız Rusya'yla normal ortaklık ilişkilerinin yeniden kurulmasını gerektiriyor. Bugün Almanya'da sadece iki parti var: Almanya'nın düşmanlarının partisi ve dostlarının partisi.

WP, bu manifestonun AfD yetkililerine ulaşıp ulaşmadığının bilinmediğini de yazdı. 

Belgelerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun 13 Temmuz'da düzenlediği bir toplantıda, Rus siyaset danışmanlarına, söz konusu hedefler doğrultusunda Almanya'ya odaklanmaları talimatı verdiği iddia edildi.

Wagenknecht'in eski eşi Niemeyer, WP'ye açıklamasında Moskova'da toplantılara katıldığını ve Kremlin'in Wagenknecht'le AfD'yi bir araya getirmeyi hedeflediğini öne sürdü.

Öte yandan AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla, WP'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Wagenknecht ise Kremlin'den hiçbir yetkiliyle görüşmediğini ileri sürdü. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da iddiaları yalanlayarak, Alman siyasetine hiçbir şekilde müdahale etmediklerini savundu.


Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU