İskandinav devlet medyası: Rusya, Kuzey Denizi'nde trol tekneleriyle casusluk yapıyor

Moskova'nın yaklaşık 50 balıkçı teknesi ve araştırma gemisiyle sabotaj programı yürüttüğü iddia edildi

Söz konusu casusluk faaliyetlerinin, Rusya'nın Batılı devletleri hedef alan kapsamlı bir sabotaj planının parçası olabileceği iddia ediliyor (Temsili Fotoğraf / Unsplash)

Rusya'nın trol teknesi olarak gösterdiği özel gemilerle Kuzey Denizi'ndeki iletişim hatlarına sabotaj uygulamayı planladığı öne sürüldü. 

Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın kamu yayımcılarının ortak araştırmasında, Rus Donanması'nın trol tekneleri ve araştırma gemileri olarak gösterdiği özel taşıtlarla sabotaj planları yaptığı iddia edildi.

Araştırmada, yaklaşık 50 gemide farklı gözetleme ekipmanlarının bulunduğu ve Kuzey Denizi'nde muhtemel sabotaj bölgeleri için haritalandırma yapıldığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gemilerin Kuzey Denizi'nde rüzgar türbinlerinin, doğalgaz hatlarının, petrol rafinerilerinin bulunduğu bölgelerden düzenli olarak geçtiği ileri sürüldü. 

Çalışmada, gemilerin sualtındaki iletişim kablolarına yönelik sabotaj düzenleyebileceği de savunuldu. 

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC, Britanya devletinin durumdan haberdar olduğunu ve sabotaj programı kapsamında Rus gemilerinin BK sularından geçtiğini de ileri sürdü.

Danimarkalı karşı istihbarat yetkilileri, Kremlin'in söz konusu sabotaj planını, Ukrayna savaşının büyümesi ve Batılı ülkelerle doğrudan çatışmaya girilmesi ihtimaline karşı bir hazırlık olarak yaptığını savundu.

Norveç istihbaratıysa planların Rusya için çok önemli olduğunu ve programın doğrudan Moskova'dan yönetildiğini iddia etti.

Araştırmada, Kuzey Denizi'nde casusluk faaliyetleri yaptığı öne sürülen gemilerin, yerlerinin tespit edilememesi için vericilerini kapattıkları ve "hayalet gemi" gibi hareket ettikleri öne sürüldü.
 


Ayrıca gemilerin Kuzey Denizi'nde rüzgar türbinlerinin olduğu yerlerde yavaşlayıp beklediğine dikkat çekildi. Çalışmada, gemilerin sualtındaki iletişim kablolarına yönelik sabotaj düzenleyebileceği de savunuldu. 

Bunlarda Amiral Vladimirski adlı bir geminin, resmi kayıtlarda deniz araştırma gemisi olarak tanımlandığı fakat taşıtın aslında Kremlin için casusluk yaptığı iddia edildi. 

Araştırmayı yürüten kamu yayımcılarından bir gazetecinin Amiral Vladimirski gemisine yaklaştığı, bu sırada geminin güvertesine elinde piyade tüfeği tutan maskeli bir kişinin çıktığı bildirildi.

Öte yandan Rusya'nın Norveç Büyükelçisi Teimuraz Ramişvili, casusluk faaliyeti iddialarını yalanlayarak, bunların araştırma çalışması olduğunu uluslararası hukuka uygun şekilde yürütüldüğünü savundu.


Independent Türkçe, BBC, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU