ABD'li senatör Menendez: F-16 kararı Türkiye'ye kapıların kapalı olmadığını gösterdi

ABD yönetimi geçen günlerde Türkiye'nin elindeki F-16'lar için bir modernizasyon paketini onaylamıştı

Demokrat New Jersey Senatörü Bob Menendez, 2006'dan bu yana ABD Senatosu'nda görev yapıyor (Reuters)

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye'nin talep ettiği F-16 savaş uçaklarını alabilmesi için Yunanistan'a karşı "saldırgan" tutumunu sonlandırması gerektiğini savundu.

Politico'ya konuşan Demokrat senatör, "İçlerinde Yunanistan'ın da olduğu NATO müttefiklerine karşı saldırgan tutumu sonlandırmalılar. Hava sahası ihlalleri bitmeli ve dünyadaki milyonlarca insanın dini lideri olan ekümenik patriğin haklarını kullanmasına izin verilmeli" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin elindeki F-16 savaş uçakları için 259 milyon dolarlık modernizasyon paketine onay verilmesi hakkında da konuşan Menendez, "Satış sadece NATO müttefikleri arasında karşılıklı işbirliği yaratmak içindi. Bunun değerli bir hedef olduğuna inanıyorum. Bu karar Türkiye'ye, eğer yaklaşımları değişirse kapının onlara kapalı olmadığını gösteriyor ama F-16 satışına hâlâ karşıyım" diye konuştu.

Ankara'nın ABD'den 40 yeni F-16 savaş uçağını kapsayan 20 milyar dolar değerinde bir paket talep ettiği biliniyor.

İsveç'in NATO üyeliği

Politico'nun konuştuğu Dış İlişkiler Komitesi üyesi senatörlerin gündemindeki bir diğer konu da Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini engellemesiydi. 

Menendez, "Bunun gerçekleşeceğine dair bir hissiyatım var, ancak seçimlere kadar gerçekleşemeyecek" ifadelerini kullanırken, seçimleri kazanan bir Erdoğan'ın, İsveç'in NATO üyeliğini engellemenin Putin'e fayda sağlayacağı konusunda ikna edilebileceğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ise Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması konusunda "ithiyatlı bir şekilde iyimser" olduğunu belirtirken, sonucu zamanın göstereceğini söyledi.

Bir diğer Dış İlişkiler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi senatör Jim Risch ise, "14 Mayıs'tan sonra hızlı bir hareketlenme göreceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Demorat senatör Chris Van Hollen ise, İsveç NATO'ya girene kadar Türkiye'ye F-16 satışı yapılmaması gerektiğini söyledi.

Van Hollen, "Türkiye hakkında başka önemli konular da olabilir ama bana göre, en azından İsveç'in NATO üyeliğine destek ortak payda olmak zorunda" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Politico, Kathimerini

DAHA FAZLA HABER OKU